Artişti consacraţi şi tinere talente, în paşi de dans clasic şi contemporan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Artişti consacraţi şi tinere talente, în paşi de dans clasic şi contemporan

Cultură 28 Februarie 2009 / 00:00 1718 accesări

Artiştii Companiei de Balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” au reuşit să ofere iubitorilor de frumos adevărate momente de încîntare. Gala extraordinară de balet organizată joi seară, la sala teatrului, a fost un prilej pentru publicul constănţean de a urmări, în cadrul aceluiaşi spectacol, numere clasice, pas de deux-uri si adagio-uri din balete, de obicei titluri care nu se regăsesc în repertoriul de la malul mării, dar şi balet contemporan, în coregrafia unor nume consacrate precum Ion Tugearu. Totodată, gala a fost o ocazie pentru dansatorii din noua generaţie de a evolua pe aceeaşi scenă cu balerini consacraţi. Prima parte a Galei s-a deschis cu momentul pas de trois din capodopera ceaikovskiană „Lacul lebedelor“, care i-a avut ca protagonişti pe tinerii Consuela Ciont, Angelica Ceară şi Dan Dumbravă. Delia Luca şi Alexandru Chiş, care au evoluat în adagio „Corsarul“, au surprins în mod plăcut publicul. Printre cei mai apreciaţi dansatori au fost tinerii balerini Irina Ganea Mihaiu şi Adrian Mihaiu, care, în prima parte a serii, au prezentat un pas de deux extrem de dificil, din baletul „Festivalul Florilor“. În cea de-a doua parte a Galei, cei doi au fost protagoniştii unui moment şi mai spectaculos de balet modern, „Îngeri“, în coregrafia renumitului prim-solist Horaţiu Cherecheş, apreciat în mod deosebit de către public. De asemenea, despre evoluţia lui Dan Dumbravă, secretarul artistic al Companiei de Balet, Maria Ohotă, a specificat: „Remarcăm un imens progres al tînărului Dan Dumbravă, care, pe lîngă pas de trois, a dansat alături de Amalia Mîndruţiu un adagio din baletul Giselle, ambii prezentînd potenţial pentru viitori prim-solişti“.

Un moment spectaculos, apreciat în mod desebit de public, a fost cel oferit de invitaţii de la Opera Naţională din Bucureşti, Mădălina Stoica şi Valentin Stoica, pas de deux din baletul „Don Quijote“, pe muzică de Ludwig Minkus. Cuplul de balerini a evoluat şi în partea a doua a galei, cu „Tango“, în coregrafia lui Valentin Stoica. Prima parte a galei s-a încheiat cu actul al doilea din baletul „Lacul lebedelor“, în care Monica Cherecheş şi Horaţiu Cherecheş au impresionat, încă o dată, publicul, prin tehnica desăvîrşită şi prin eleganţa cu care dansează. Alături de aceştia au evoluat „lebedele mici“: Oana Dincă, Amalia Mîndruţiu, Mihaela Vlase şi Nicoleta Moroeanu împreună cu ansamblul de balet al Teatrului „Oleg Danovski“.

Între clasic şi contemporan

După cum a menţionat şi secretarul artistic al Companiei de Balet, Maria Ohotă, partea a doua a Galei de balet a ajutat balerinii să îşi arate personalitatea şi caracterul, prin dansurile moderne pe care talentaţi coregrafi, cunoscuţi de publicul constănţean, le-au compus cu dăruire şi pasiune. Primele două momente, „Amalia“, pe muzica Amaliei Rodriguez şi „Dorinţa“, de Lhosa Lona, în coregrafia Feliciei Şerbănescu, prim-solistă a Teatrului „Oleg Danovski“, i-a avut ca protagonişti pe Amalia Mîndruţiu şi, respectiv, Marius Marin. Cel din urmă a obţinut cu „Dorinţa“ premiul I la Olimpiada de balet din Cluj, în 2007. Dan Dumbravă a prezentat „Speranţa“, pe muzică de Vivaldi, în coregrafia lui Carmen Chilea. Mihail Motovilov, maestru de studii şi asistent coregrafie al Corpului de balet, a pus mişcări de flamenco pe muzica lui Miguel De La Bastide, dansul avîndu-le în prim-plan pe Liliana Tăbuş, Rie Aoyagi (Japonia) şi Andrada Dedu. Un alt dans cu iz spaniol a fost prezentat de Gloria Barbu, care a interpretat-o pe senzuala Carmen, eroina lui Bizet. Gala de balet s-a încheiat cu un moment deosebit, „Gura lumii“, în coregrafia lui Ion Tugearu. Interpretarea expresivă a Oanei Dincă, cea care l-a avut ca partener pe Alexandru Chiş, la care se adaugă şi interpretarea Angelicăi Ceară, ca şi întreaga poveste au reuşit să capteze atenţia publicului. Povestea tinerei îndrăgostite, condamnată de babele bîrfitoare, pe muzica lui George Enescu, a captat interesul iubitorilor de balet, care s-au lăsat seduşi de forţa de expresie a balerinilor, la succesul momentului coregrafic contribuind şi Mihaela Vlase, Nicoleta Moroeanu, Delia Luca, Andrada Dedu, Dorina Drăgoeaş şi Ayla Costea. Aplauzele din final au confirmat, o dată în plus, valoarea şi profesionalismul balerinilor de la malul mării. Regia artistică a spectacolului a fost semnată de Elisabeth Lux Pîndichi.



12