Bacşişul se legalizează și se fiscalizează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La inițiativa patronatelor din turism Bacşişul se legalizează și se fiscalizează
Social, Economie 06 August 2019 / 16:04 2522 accesări 4 comentarii

Legalizarea bacşişului, care va fi fiscalizat şi care va putea fi încasat de angajaţii din industria horeca, unde, în majoritatea cazurilor, banii plătiți de societăți angajaților nu depășesc salariul minim pe economie, va fi posibilă în urma unei iniţiative a patronatelor din Turism, agreată de Ministerul Finanţelor. „Bacşişul va fi opţional, nu obligatoriu, iar banii vor ajunge la cei ce prestează serviciile şi nu la antreprenori. Avantajele vor fi şi pentru stat”, spune Dragoş Anastasiu, Tourism Task Force. Măsura va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din industria ospitalităţii şi la stabilizarea forţei de muncă, a adăugat Dragoş Petrescu, Entrepreneurship Task Force. Trebuie menționat totuși că bacșișul ajungea și până acum la angajații respectivi, neimpozitat însă, lucru care nu a fost de natură să stabilizeze forța de muncă de care acest domeniu duce mare lipsă.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a discutat măsura cu reprezentanţii din industrie, spune că măsura este o practică europeană. „Legalizarea bacşişului este o practică europeană, nu ştiu dacă sunt două ţări care nu o implementează", a spus ministrul. Teodorovici spune că reglementarea bacşişului sprijină angajaţii din sector şi creează un mediu reglementat. "Vom acţiona rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanţe, de la departamentul de legislaţie, pregătesc textul de act normativ primar şi apoi secundar, până la final de august. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal şi de procedură fiscală, la care se pot adăuga şi acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speţă", a mai afirmat Teodorovici. Noua reglementare face posibilă şi plata bacşişului cu cardul, care astăzi reprezintă 50% din plăţile care se fac în restaurante. Ulterior, firmele din domeniu vor vira banii din bacşiş angajaţilor, care ar putea ajunge chiar la o dublare a veniturilor, spun antreprenorii. Sumele din bacşiş vor fi impozitate cu 10%, dar ies din sfera TVA, pentru că nu reprezintă bunuri sau servicii.

Loading...

4 comentarii

Martin 18:15:40 / 06 August 2019
Industria HORECA e la pamant

Angajatii din domeniul asta sunt rari si aia care sunt pleaca cat de curand catre alte tarii, mizeria asta a mai fost impusa odata fara success. Acum nu mai are nici cine sa se mai planga pentru ca vechii ospatarii care chiar faceau bacsis au plecat din tara ori nu mai lucreaza in domeniul asta. De ce e o prostie treaba asta ...pai sa se impoziteze si spaga de la doctor,politisti,profesori samd ca lor desi le-au crescut salariile (care sunt platite din taxele incasate de la amaratul de ospatar) spaga a crescut si ea, nu a disparut asa cum se anticipa.

Daniel 11:33:35 / 07 August 2019
Bacsis impartit cu statul

Cu alte cuvinte,clientii platesc salarii angajatilor,pentru ca patronii sa fie relaxati in ce priveste profiturile lor personale. Macar si asa,sunt servicii care sa te faca atata de multumit incat sa-ti vina sa dai bacsis? Stiti ce va urma? Vor fi din ce in ce mai putini cei care consuma in restaurant,lumea va prefera sa-si ia din magazine totul si sa consume in camera.

hipocrat 12:18:18 / 08 August 2019
cabinete medicale particulare

Cind vor fi verificate cabinetele medicale particulare? Nu esti inregistrat in condica de consultatii, nu ti se da chitanta pentru plata efectuata; nu ti se da un inscris cu ce a rezulatat in urma consulatatiei. nu ai cu ce sa dovedesti ca ai fost la consult. Este un jaf organizat. Si astia vor sa impoziteze bacsisul. Se vede ca nu cunosc realitatea.Mergeti la cabinetele particulare; milion dupa milion, nefiscalizat. Dupa ce le-a marit salariile ,tot nu le ajunge.Nu am pomenit atita foame in git. Si macar daca ai pleca multumit de consultatia efectuata. Totul e sa-ti ia repede milionul.

CONTROL 07:57:31 / 20 August 2019
STOMATOLOGIE

Daca vreti sa strangeti morman de bani din amenzi, faceti controale la toate CABINETELE STOMATOLOGICE si o sa vedeti acolo kakalau de banet nefiscalizat, la ce scoruri au astia pentru lucrari, si mai lasa-ma cu bacsisul de 5 lei la ospatar !!! Cat de prosti mai puteti fi cu legile voastre noi ?? Cand ati mers ultima data in control la aceste cabinete??

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1781 secunde