Baritonul Dan Iordăchescu, înmormântat astăzi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Baritonul Dan Iordăchescu, înmormântat astăzi

Monden 02 Septembrie 2015 / 00:00 1462 accesări

Regretatul bariton Dan Iordăchescu, care a încetat din viață pe 30 august, la vârsta de 85 de ani, după o lungă suferinţă, va fi înmormântat astăzi, de la ora 12.00, la Cimitirul Bellu din Capitală. Ieri, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus în foaierul Operei Naţionale Bucureşti, pentru ca admiratorii să-i poată aducă un ultim omagiu celui care obișnuia să spună „Îmi cânt România în toate limbile pământului”. „Am sărbătorit vârsta Patriarhului în luna iunie (n.r. - 6 iunie), în sala Ateneului Român, el fiind în lojă. A lăsat în urmă amintiri de neșters și o uriașă moștenire spirituală. Ființa sa s-a adăugat corului celorlalte voci universale născute pe pământ românesc. Acest cor al îngerilor îl primește astăzi pentru totdeauna. Acolo, sus, în lumea lui Dumnezeu, părăsind-o pe a noastră, nu mai poate muri! Ne rămâne datoria de a-i rosti numele, de a-i asculta vocea de aur și arta sublimă și de a nu-l uita niciodată. A fost cea mai mare dorință a lui!”, a transmis familia îndurerată.

BIOGRAFIE Dan Iordăchescu s-a născut pe 2 iunie 1930, la Vânju Mare, în judeţul Mehedinţi. Şi-a făcut studiile la Iaşi, întâi la Colegiul Naţional, apoi la Facultatea de Teatru (1948-1949) şi, după aceea, la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1952-1956), sub îndrumarea unor pedagogi de excepție, precum: Constantin Stroescu, Petre Ştefănescu Goangă, regizorii Jean Ranzescu, Panait V. Cottescu şi dirijorul Jean Bobescu. În 1956, în anul al IV-lea la Conservator, a câştigat trei premii extrem de importante: marele trofeu Mozart, la Salzburg, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Wolfgang Amadeus Mozart, trofeul aniversar Robert Schumann, la un secol de la moartea sa, la Berlin şi Zwickau, şi marele premiu de canto de la Geneva, când s-au comemorat 75 de ani de la moartea lui Modest Mussorgsky.

  262 DE TURNEE ÎN 61 DE ŢĂRI Artistul s-a perfecționat făcând studii de canto la: Salzburg (Mozarteum, 1956), Paris (1958 - 1960) şi Roma (1960).

 În întreaga sa carieră, a întreprins 262 de turnee internaţionale în 61 de ţări, printre care Ungaria, Grecia, Turcia, Rusia, Cehia, Slovacia, Austria, Italia, Elveţia, Germania, Monaco, Spania, Portugalia, Marea Britanie.

 A cântat pe cele mai mari scene lirice ale lumii, precum: Teatro alla Scala din Milano, Viena Staats Oper, Opera de Paris, operele din Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas și Teatrul Balşoi din Moscova. Printre partenerii săi s-au aflat Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano. El a evoluat sub bagheta unor personalităţi precum: Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitch, Tullio Serafin și Sir Colin Davis.

Fiicele sale Cristina şi Irina i-au moștenit pasiunea pentru muzică, iar Raluca Dana a fost actriţă de film, în prezent fiind stabilită la Los Angeles.



12