\"Beneficiarul acţiunilor de poliţie politică ale SRI este Traian Băsescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mugur Ciuvică:

\"Beneficiarul acţiunilor de poliţie politică ale SRI este Traian Băsescu”

Eveniment 02 Octombrie 2007 / 00:00 661 accesări

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a dat ieri publicităţii originalele celor două adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai şi PNL, precum şi încă două adrese ale Serviciului referitoare la PNL şi la aşa-zisa intenţie a PSD de a-l înlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei. Cele două noi adrese aparţin tot Grupului de Evidenţă din SRI, condus de Vasile Stanciu. GIP, condus de Mugur Ciuvică, aminteşte că în 23 septembrie, a publicat două adrese ale Grupului de Evidenţă din cadrul SRI, care demonstrau că \"SRI spionează un partid politic parlamentar şi un senator al României\". Ciuvică susţine că, în 24 septembrie, directorul SRI, George Maior, \"a minţit\" în faţa Comisiei parlamentare de control al SRI şi în faţa opiniei publice declarînd că “nu au existat monitorizări asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela” şi că respinge “orice prejudecată sau judecată referitoare la acţiuni de poliţie politică, monitorizări de partide ce ar fi imputate serviciului”. Ciuvică este de părere că toate cele patru adrese demonstrează că SRI face poliţie politică. Grupul adaugă că adresa referitoare la Victor Ponta este \"cît se poate de grăitoare\": \"Schimbarea din funcţie a unui secretar al Camerei Deputaţilor este un fapt politic banal, ce ţine de funcţionarea acestei instituţii (membrii Birourilor Permanente sînt aleşi, din 6 în 6 luni, la începutul fiecărei sesiuni parlamentare). Dacă Grupul de Evidenţă monitorizează pînă şi asemenea schimbări de rutină, este clar că SRI supraveghează permanent întreaga clasă politică din România\".

GIP susţine că activitatea de poliţie politică a SRI este coordonată de doi \"apropiaţi\" ai preşedintelui Traian Băsescu: generalul de brigadă Vasile Stanciu, cel care, în calitate de \"şef al Grupului de Evidenţă\", semnează cele patru adrese, şi Florian Coldea, prim-adjunctul SRI care vizează şi semnează două dintre adrese: \"Beneficiarul acţiunilor de poliţie politică ale SRI este Traian Băsescu. Pe fiecare dintre adresele originale există o apostilă scrisă de mînă şi semnată care indică în modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre preşedintele României. Notele de la SRI pe care preşedintele Băsescu le citeşte zilnic se referă, aşadar, la “afirmaţiile” şi “intenţiile” parlamentarilor şi ale partidelor politice. În calitate de beneficiar, preşedintele României este şi complicele SRI în activitatea de poliţie politică a acestei instituţii. Deşi ştia foarte bine care sînt materialele la care se referă adresele publicate de GIP în 23 septembrie şi ar fi avut ocazia să se delimiteze de acţiunile SRI, preşedintele Băsescu a tăcut timp de o săptămînă, încercînd, alături de SRI, să acopere acest scandal\". În opinia GIP, George Maior trebuie să vină la Comisia parlamentara de control al SRI nu doar cu un raport de anchetă, dar şi cu demisia sa şi a prim-adjunctului Florian Coldea. GIP solicită extinderea anchetei Comisiei parlamentare şi asupra modului în care preşedintele Băsescu se foloseşte de acţiunile de poliţie politică ale SRI şi a anunţat că astăzi va depune cele patru documente la Comisia parlamentară de control al SRI.

Secretarul Comisiei SRI, Ion Stan, a subliniat că în cazul în care sînt reale documentele prezentate de Ciuvică, referitoare la înlocuirea unui secretar al Camerei Deputaţilor, înseamnă că SRI şi-a depăşit atribuţiile, o asemenea poziţie nefiind o problemă de siguranţă naţională: \"Vom cere SRI să completeze documentarul solicitat deja săptămîna trecută de către Comisia SRI pe tema informaţiilor date publicităţii de Mugur Ciuvică\". Potrivit secretarului Comisiei SRI, \"avalanşa de documente prezentate este un atac la adresa unei structuri care îşi desfăşoară activitatea nu numai în cadrul SRI, ci şi în cadrul celorlalte servicii de informaţii, pentru că Legea 14 şi Legea 51 prevăd clar că serviciile de informaţii din România îşi desfăşoară activităţile la vedere sau acoperit. (…) Deci instituţia ofiţerului acoperit este perfect legală\". El a completat că parlamentarii Comisiei SRI vor iniţia un control pentru a verifica în ce măsură structurile informative sînt folosite pentru monitorizarea ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor de securitate naţională sau împotriva adversarilor politici şi alte activităţi care nu sunt în concordanţă cu competenţele legale conferite de legile de organizare şi funcţionare ale serviciilor. SRI a remis presei un comunicat în care precizează că a decis, dată fiind prezentarea publică a unor noi \"înscrisuri atribuite SRI\", continuarea verificărilor, luîndu-se în calcul şi aceste elemente.



12