Bolile care continuă să își facă de cap! Cei mai afectați, copiii între 1 și 4 ani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Specialiștii raportează mii de cazuri Bolile care continuă să își facă de cap! Cei mai afectați, copiii între 1 și 4 ani!
Sănătate 10 Septembrie 2018 / 17:10 1304 accesări 0 comentarii

Chiar dacă, teoretic, sezonul lor a trecut, bolile diareice acute continuă să își facă de cap în România! La nivel național au fost raportate mii de cazuri, iar la Constanța, săptămânal sunt înregistrate zeci de îmbolnăviri, multe dintre acestea necesitând îngrijiri pe patul de spital, starea lor de sănătate fiind precară. La nivelul laboratoarelor direcțiilor de sănătate publică s-au lucrat 1.236 de probe, iar la nivelul altor laboratoare (din sistem public sau privat) s-au lucrat 27.742 de probe. Din probele de coproculturi s-au izolat: Salmonella - 23,4%; Rotavirus - 15,1%; alte patotipuri de E. coli - 10%; Campylobacter - 6%; Shigella - 1,3%; Yersinia - 0,4%; alți agenți - 43,8%.

Chiar dacă, teoretic, sezonul lor a trecut, bolile diareice acute (BDA) continuă să își facă de cap în România! La nivel național au fost raportate mii de cazuri, iar la Constanța, săptămânal sunt înregistrate zeci de îmbolnăviri, multe dintre acestea necesitând îngrijiri pe patul de spital, starea lor de sănătate fiind precară. Ultima raportare a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că, în cadrul Sistemului de supraveghere a BDA - în cea de-a paisprezecea săptămână de supraveghere (27 august - 2 septembrie 2018) situația centralizată a datelor transmise de către direcțiile de sănătate din țară se prezintă astfel: la nivel național s-au înregistrat 3.041 de cazuri diagnosticate, dintre care 1.290 de către medicii de familie. De asemenea, s-a înregistat un număr total de 1.834 de cazuri suspecte internate în spital: 1.751 de cazuri confirmate cu BDA: 19,4% cu etiologie precizată și 80,6% cu etiologie neprecizată. Tot potrivit INSP, în ceea ce privește cazurile suspecte de BDA internate în spital, cele mai multe s-au înregistrat, la grupa de vârstă 1-4 ani, cu preponderența cazurilor diagnosticate cu BDA de etiologie neprecizată.

PROBE DE LABORATOR!

La nivelul laboratoarelor direcțiilor de sănătate publică s-au lucrat 1.236 de probe, iar la nivelul altor laboratoare (din sistem public sau privat) s-au lucrat 27.742 de probe. Din totalul de 28.978 de probe efectuate, 44,3% au fost coproculturi (4,1% pozitive) și 55,7% ex. coproparazitologice (3,8% pozitive).

Din coproculturi s-au izolat următorii agenți patologici: Salmonella - 23,4%; Rotavirus - 15,1%; alte patotipuri de E. coli - 10%; Campylobacter - 6%; Shigella - 1,3%; Yersinia - 0,4%; alți agenți - 43,8%.

CONSTANȚA: ÎN 7 ZILE - 84 DE CAZURI! La Constanța, între 3 și 9 septembrie au fost raportate, de către medicii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, nu mai puțin de 84 de cazuri de BDA, dintre acestea 54 necesitând spitalizarea. De când a început sezonul lor, SCBI a avut, săptămânal, zeci de cazuri de BDA.

REAMINTIM BDA este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. Potrivit masterului european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu, profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA, reamintesc medicii.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2298 secunde