Bolnavii, victimele luptelor fratricide din Sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bolnavii, victimele luptelor fratricide din Sănătate

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au cerut autorităţilor de sănătate ample acţiuni de control la farmacii
Eveniment 22 Iulie 2008 / 00:00 618 accesări

Managerii de spitale care trimit bolnavii internaţi să-şi cumpere medicamente trebuie să-şi scrie demisiile

Haosul compensatelor continuă şi în perioada următoare. În vreme ce ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, spune că totul ar fi trebuit să meargă ca pe roate şi că anunţata criză a medicamentelor este una falsă, farmaciştii, dar nu numai, spun că problemele ivite sînt cu adevărat grave pentru ei şi că se anunţă vremuri grele dacă nu intervin modificări. Ministrul Sănătăţii nu a crezut nici măcar o secundă că stocurile de medicamente sînt de terminate, aşa că a cerut verificări „în forţă” la farmacii, dar şi la firmele de medicamente. „Doresc să se demonstreze cu documente şi cu fapte că tot ceea ce se spune ca fiind o pretinsă criză este o minciună sfruntată, este o luptă neîncetată a celor care nu se mai satură să lucreze ocult şi vor în continuare să fenteze sistemul sanitar”, este declaraţia demnitarului. Ministrul Nicolăescu a cerut autorităţilor sanitare locale ca pînă pe 23 iulie să-i prezinte un raport în legătură cu numărul reţetelor compensate şi gratuite prescrise de medici şi eliberate de către farmacii. Oficialul vrea să demonstreze cu orice preţ că medicii şi farmaciştii se scandalizează inutil, în loc să aplice noua listă de medicamente compensate şi gratuite. Ministrul i-a atenţionat pe toţi care nu au aplicat legea, ci doar au contestat, că poartă întreaga responsabilitate pentru orice neregularitate apărută în tratamentul bolnavilor.

Sabotarea bolnavilor!?

Totodată, Nicolăescu a reamintit că lista se va revizui periodic tocmai pentru a răspunde tuturor necesităţilor şi evaluărilor pe care medicii le vor efectua avînd la bază schemele terapeutice utilizate. Pe de altă parte, demnitarul şi-a arătat surprinderea faţă de reacţia farmaciilor cărora le-a mărit adaosul comercial. El a constatat că, de fapt, la acest nivel, este sabotat bolnavul. Ministrul a precizat că există o lege care prevede că farmaciile trebuie să aibă stocuri pentru minim 30 de zile, aşa că vrea să vadă dacă se respectă legea.

Replica medicilor şi farmaciştilor

În replică, medicii şi farmaciştii susţin că Ministerul Sănătăţii s-a grăbit să lanseze noua listă a medicamentelor compensate înainte ca softul aferent să fie funcţional şi, implicit, utilizabil în toate farmaciile, motiv pentru care bolnavii nu îşi pot procura medicamentele compensate sau gratuite. Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), declara că “lista nu a făcut decît să creeze o mare harababură, mai ales în asistenţa primară, deaorece medicii de familie nu pot accesa, deocamdată, această listă decît pe site-ul Ministerului Sănătăţii”. El a explicat că “de cele mai multe ori, din cauza abundenţei de accesări, site-ul se blochează şi că aşa au început să apară plîngerile de la medici că nu pot elibera medicamentele la timp, neavînd posibilitatea de a consulta lista”. La rîndul său, Aurora Toma, secretarul Patronatului Farmaciştilor din România, a declarat: „sînt peste 4.500 de farmacii în România care se află în relaţie contractuală cu CNAS şi nu toate au primit softul necesar. Cele care nu au acest soft se află în imposibilitatea de a elibera medicamentele compensate şi gratuite”. Pe de altă parte, reprezentanţi ai Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARTIM) spun că producătorii de medicamente nu au autorizaţie să vîndă medicamente pentru programele naţionale de sănătate la preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii, adică preţul CIP minus 10%. “Acest preţ de decontare a medicamentelor, stabilit de minister, este o măsură care nu ne-a fost anunţată din timp, iar implementarea ei de la 15 iulie creează nemulţumiri atît producătorilor şi distribuitorilor, cît şi farmaciştilor”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARTIM. În altă ordine de idei, Nicolăescu a cerut managerilor de spitale să-şi scrie demisiile dacă trimit bolnavii acasă să-şi cumpere medicamente, pe motiv că în momentul de faţă situaţia nu mai impune acest lucru. “Dacă mai aud despre un pacient care e trimis acasă să-şi aducă medicamente, aştept demisiile dumneavoastră, iar dacă nu, vă vom demite noi”, a spus ministrul.



12