Canalizarea nu mai ține de dezvoltare, e treabă de mediu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiecte mutate de la un minister la altul

Canalizarea nu mai ține de dezvoltare, e treabă de mediu

Eveniment 28 Ianuarie 2015 / 00:00 1027 accesări

Nu știm dacă să ne bucurăm sau nu, însă proiectele de apă și canalizare necesare în comunele românești ar putea fi finanțate din fondurile rămase nefolosite prin Programul Operațional Sectorial (POS) de Mediu. Propunerea a venit din partea ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, care, în cadrul întâlnirii de la jumătatea lui ianuarie cu reprezentanții Asociației Comunelor din România (ACoR), a explicat că România mai are de cheltuit fonduri europene de 273 de milioane de euro prin POS Mediu până la sfârșitul acestui an. În acest context, având în vedere multitudinea proiectelor depuse la MDRAP pentru a fi finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a cerut reorientarea proiectelor de apă și canalizare depuse pe acest program către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, iar PNDL să aloce bani doar pentru proiectele de pietruire și asfaltare. Motivația este una simplă. De ce să fie cheltuiți bani guvernamentali pentru proiectele de apă și canalizare în condițiile în care UE a alocat sume frumușele pentru POS Mediu, iar proiectele amintite pot fi derulate cu bani europeni? Este o întrebare la care poate ar putea răspunde ori primarii, ori societățile de apă și canal care ar putea implementa astfel de proiecte. Se naște, însă, o altă întrebare. Câte dintre proiectele care de-a lungul timpului au fost ba eligibile și nefinanțabile, ba eligibile, dar finanțate cu țârâita se pot încadra în prevederile impuse de UE?

            PROCEDURI Poate ar trebui să amintim că în multe dintre comunele României există proiecte de extindere a rețelelor de apă și canalizare abandonate încă din 2010. Au fost demarate cu bani guvernamentali, dar s-au oprit finanțările, atunci când Guvernele Boc au decis să reducă cheltuielile, inclusiv de la capitolul investiții. Așa se face că multe proiecte au fost stopate chiar dacă erau finalizate 50%. Este și cazul comunei Crucea, care a demarat în 2009 un proiect amplu de extindere a celor două rețele, dar s-a oprit în 2010. Cât de bună este soluția ca proiectele să treacă de la PNDL la POS Mediu? „Orice inițiativă prin care proiectele noastre ar fi finanțate este binevenită. Orice deblocare a finanțărilor ne bucură, dar să nu fie doar vorbe. Problema este că procedurile sunt destul de greoaie atunci când vorbim despre implementarea de proiecte pe POS Mediu. Singura soluție ar fi ca procedurile să fie simplificate. Abandonarea finanțării proiectelor a creat diferențe de costuri, așa că ar trebui revizuită întreaga documentație. Propunerea ar fi ca ea să nu mai fie refăcută, ci să se meargă pe aceleași hârtii deja depuse, dar să se actualizeze doar costurile“, a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioiu. Ar accepta însă UE proiecte care să se bazeze pe documentații întocmite în 2009? Nu știm. „Cert este că în mileniul trei avem nevoie de apă, canalizare și energie. Nu se poate trăi civilizat fără ele. Am fi vrut ca în rândul oamenilor să existe mulțumirea că au condițiile necesare pentru a trăi civilizat“, a mai spus Frigioiu.

            SPRIJIN Pentru a se asigura că există susținere și din partea societății care deține rețelele de apă și canalizare din județul Constanța, SC RAJA SA, care poate întocmi, depune și accesa bani europeni prin POS Mediu, prim-vicepreședintele ACoR, Mariana Gâju, s-a întâlnit luni cu reprezentanții SC RAJA SA. Discuția a vizat posibilitatea ca proiectele comunelor județului Constanța să fie prioritare la accesarea de bani pentru apă și canalizare, având în vedere că în prezent se lucrează după principiul „primul sosit, primul servit”. „Pentru accesarea fondurilor prin POS Mediu, ACoR solicită Asociației de Dezvoltare Intercomunitară apă - canal Constanța ajutorul în atragerea fondurilor pentru implementarea proiectelor pentru infrastructura de apă și canalizare. Atragerea banilor europeni prin POS Mediu, conform legilor și jurisprudenței europene, constituie singura șansă a aleșilor locali de a aduce civilizația în localitățile din România“, a declarat Mariana Gâju. Cert este că RAJA va asigura tot sprijinul autorităților locale în implementarea proiectelor de apă și canalizare.



12