Canalul Suez. Experții se așteaptă la o creștere puternică a prețurilor petrolului și mărfurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Canalul Suez. Experții se așteaptă la o creștere puternică a prețurilor petrolului și mărfurilor

Economie, Externe 27 Martie 2021 / 09:28 986 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Pilotul senior al autorității care administrează Canalul Suez (SCA) a declarat că operațiunea de a face ambarcațiunea să plutească din nou este “foarte complicată, din punct de vedere tehnic și ar putea dura zile întregi”. Fiecare zi care trece se traduce prin pierderi însemnate pentru comerțul mondial, întrucât circa 12% din volumul total al comerțului trece prin acest canal, iar zilnic trec mărfuri în valoare de zece miliarde de dolari.

Un alt reprezentant al SCA a precizat că în prezent sunt aproximativ 160 de nave care așteaptă eliberarea canalului și că marinarii iau în calcul ocolirea acestuia pe la Capul Horn (extremitatea sudică a continentului sud-american), care ar însemna o întârziere de 12 zile. De aceea, experții avertizează că există riscul ca prețul petrolului, al mărfurilor transportate pe calea apei, dar și al tarifelor pentru transport ar putea crește substanțial.

SCA a estimat că este nevoie de îndepărtarea a 15-20 de mii de metri cubi de nisip și noroi, pentru a crea o adâncime de 12-16 metri, care să permită navei Ever Given să plutească din nou. În acest sens acționează două ambarcațiuni specializate în săpături subacvatice (drage), încă o dragă de extragere a nisipului, nouă remorchere și patru excavatoare pe malul canalului.

În urmă cu două zile, Canalul Suez, calea navigabilă de legătură comercială între Europa și Asia, a rămas blocată după ce nava Ever Given, lungă de 400 de metri și lată de 59, a fost lovită de o furtună puternică și s-a împotmolit.

Sursă: BizidayŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1737 secunde