Cine e olandezul care ne dă lecții despre statul de drept?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cine e olandezul care ne dă lecții despre statul de drept?

14 Mai 2019 / 13:05 2852 accesări
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Summit-ul informal al șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Sibiu, a fost, așa cum s-a dovedit, un exercițiu de imagine al Partidului Popular European, făcut pe banii europenilor și care a avut scopul electoral de a readuce în preferințele electoratului european o mișcare politică mult prea erodată de decizii antisociale și discutabile care au marcat cei 10 ani de hegemonie popular europeană în Uniune.

Deși oficial s-a vorbit de o Europă a egalilor, o Europă a coeziunii, o Europă în care statele membre și interesele lor sunt la fel de importante, obiective și principii consemnate chiar în declarația informală a summit-ului, totuși declarațiile făcute la reuniunea PPE din marja summit-uluide către unii lideri europeniau dovedit că lucrurile sunt departe de poziția oficială.

Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este declarația Premierului Olandei. Întrebat când va adera România la Spațiul Schengen, Mark Rutte a spus: "Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună"?! Dincolo de substratul, deja uzat, al clișeului conform căruia <în România nu e respectat statul de drept>, poate ar fi bine să vedem cine este personajul care sub pretextul unor false condiționalități, servește românilor lecții de democrație.

Pentru cei care nu știu, Mark Rutte este exponentul partidului popular aflat la putere în Olanda și care este susținut la guvernare de una dintre cele mai toxice formațiuni politice de extremă dreaptă ce activează în politica europeană, respectiv partidul lui Geert Wilders, un personaj politic nociv, care în urmă cu câțiva ani făcea declarații jignitoare la adresa românilor și polonezilor. Ei bine, la momentul declarațiilor lui Wilders, Mark Rutte, aflat și atunci în aceiași funcție de premier, nu și-a criticat principalul susținător la guvernare, pentru discriminarea fățișă pe care o făcea prin declarațiile sale.

Premierul Olandei, Mark Rutte, vorbește despre pretinse și principiale încălcări ale statului de drept în România, când el provine dintr-o țară cu un sistem politic aproape „feudal”, unde nu există Curte Constituțională la care să poată fi reclamate eventualele legi neconstituționale.

Nu pot să nu remarc aici și poziția de „Yes Man” luată de reprezentanții partidelor românești prezente la Sibiu și membrii ai PPE și mă refer aici în primul rând la PNL. În loc să vină cu replici consistente la zicerile ofensatoare și cu argumente care să combată clișeele rostogolite de Mark Rutte, Ludovic Orban ori Rareș Bogdan s-au mulțumit să se fotografieze cu liderii marcanți precum Angela Merkel, asemenea turiștilor care vin pe litoral și fac fotografii cu maimuța pentru a avea ce arăta prietenilor și rudelor la întoarcerea acasă.

Să fii premierul Olandei și să acuzi de corupție un alt stat membru al Uniunii Europene, când în mandatul tău Olanda a fost zguduită de monstruoase afaceri de corupție și spălare de bani, este cel puțin nepotrivit! Numai în acest an ING Olanda a plătit 775 de milioane de euro amendă pentru a închide o investigație în Olanda, într-unul dintre cele mai mari anchete privind suspiciuni întemeiate de spălare de bani. Prin urmare, se poate spune că olandezii strigă că în România e corupție, pentru că la ei în țară au rezolvat-o, adică au picat la mica înțelegere!

Revenind la declarația premierului Olandei Mark Rutte, acesta, ca de altfel oricare politician mai răsărit și cu oarecare notorietate de la Haga, încearcă să argumenteze opoziția pe care Olanda o face intrării României în Schengen, o opoziție care are la bază motivații economice, iar nodul gordian îl reprezintă Portul Constanța, un obiectiv care, odată intrată România în Spațiul Schengen, potrivit tuturor analizelor economice, va prelua circa 40% din operațiunile desfășurate în acest moment în Portul Rotterdam, cu condiția ca culoarul de transport rutier Constanța - Nădlac să fie finalizat. Astfel, dincolo de declarații politice cu scârț ori grija unor olandezi precum premierului Olandei, Mark Rutte, sau socialistul Timmermans cu privire la pretinsa încălcare a statului de drept, un lucru este cert: România deranjează pentru că o Românie dezvoltată economic devine un concurent pe o piață europeană liberă.



12