Cine intervine în CRIZA DE SÂNGE de la Constanța?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Filantropia, înțeleasă ca iubire a aproapelui

Cine intervine în CRIZA DE SÂNGE de la Constanța?

Sănătate 15 Mai 2018 / 17:10 1969 accesări

Arhiepiscopia Tomisului și Centru Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța au încheiat un protocol de colaborare. CRTS va participa la sesiuni de instruire a preoților în vederea transmiterii către cetățeni a unor informații clare care să îmbunătățească rata de răspuns a potențialilor donatori. Totodată, Arhiepiscopia Tomisului va organiza acțiuni de donare de sânge în cadrul parohiilor. Precizăm că, în 2017 s-au colectat 12.852 unități de sânge la nivelul județului, în vreme ce necesarul este de 16.000 de unități!

Nevoia de sânge este mare în spitale, nu de puține ori operațiile fiind amânate din cauza crizei sângelui! Viața pacienților atârnă, astfel, de un fir de ață; fără implicarea noastră, a tuturor, mulți oameni ar muri pe capete. Se face totul pentru ca nevoia de sânge să fie acoperită în timp util. Centrul Regional de Transfuzii din Constanța este unul dintre centrele care, de-a lungul timpului, a depus eforturi mari pentru a încheia colaborări cu diferite instituții, dar nu numai, pentru a atrage donatori. Nu în ultimul rând, unitatea de la Constanța a organizat colecte mobile de sânge pentru cei care nu puteau să ajungă la sediul din municipiu, dar a fost și prelungit programul de lucru în zilele de sâmbătă. Nu trebuie să uităm și campaniile din mass-media pentru promovarea donării. Nu de mult, a fost implicată și Biserica. Astfel, Arhiepiscopia Tomisului și Centru Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța au încheiat în 12 martie 2018 un protocol de colaborare, care are două obiective majore: Îmbunătățirea răspunsului cetățenilor județului la nevoia tot mai crescândă de sânge și componente sanguine necesare tratamentului transfuzional; Diseminarea informațiilor privind deschiderea centrului de recrutare donatori de celule stem din cadrul CRTS Constanța.

În acest sens, CRTS va participa la sesiuni de instruire a preoților în vederea transmiterii către cetățeni a unor informații clare care să îmbunătățească rata de răspuns a potențialilor donatori. Totodată, Arhiepiscopia Tomisului va organiza acțiuni de donare de sânge în cadrul parohiilor.

Prima sesiune de instruire s-a desfășurat pe 14 mai 2018, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, cu preoții Protoieriei I Constanța, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a directorului CRTS, dr. Alina-Mirella Dobrotă.

Implicarea Bisericii în donarea de sânge este indispensabilă, dacă ținem cont că motivațiile donării au puternice rădăcini în creștinism: filantropia, înțeleasă ca iubire a aproapelui, generează altruism, generozitate și empatie cu suferințele pacienților care au nevoie de tratament transfuzional. Astfel, donarea de sânge și de țesuturi se transformă într-un dar personal făcut aproapelui, repetat pe parcursul vieții, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, donarea de sânge și de țesuturi NU constituie o încălcare a principilor ce stau la baza creștinismului. Prin implicarea ei, Biserica poate aduce o creștere a numărului de donatori, transformând actul individual de dăruire într-un act de grup (familie, prieteni etc.) și poate schimba esențial conștiința și cultura generațiilor actuale și viitoare.

„Sângele este cel prin care ne ținem viața. Fără sânge nu putem trăi, dar viața noastră este strâns legată de viața semenilor noștri. A iubi pe semeni noștri este o poruncă dumnezeiască. Noi, cei ce suntem mai puternici, mai sănătoși, trebuie să contribuim la sănătatea celor mai slabi, mai fragili. Este un lucru minunat. Sângele se regenerează. Dăruind, ne rămâne și nouă, îl redobândim, dar marele câștig este că îl oferim altora și oferirea sângelui este un semn de iubire, de solidaritate umană, de dragoste între noi. Cred că nimeni nu se îndoiește că acest lucru este plăcut lui Dumnezeu, este o împlinire a poruncilor Sale și este o bucurie pentru noi să fim folositori semenilor noștri.”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La rândul său, directorul CRTS Constanța, dr. Alina-Mirela Dobrotă, mulțumește IPS Teodosie pentru că a binecuvântat această colaborare: ”Am constatat pe parcursul anilor faptul că populația acestui județ nu mai este sensibilă, așa cum se întâmpla cu mulți ani în urmă, la nevoile membrilor comunității, la nevoile oamenilor bolnavi. Toți trăim schimbările din societate, toți trăim schimbările omului din zilele noastre: dezvoltarea abordării meschine, dezvoltarea unor practici egoiste. Dar sunt convinsă că există foarte mulți oameni buni, să avem șansa să-i întâlnim!… De ce considerăm că este indispensabilă implicarea Bisericii? Pentru că dumneavoastră aveți puterea de a vă apropia de sufletul oamenilor. Bisericile adună sub acoperișul lor milioane de oameni, iar dumneavoastră sunteți mesagerii unei vieți pline de empatie, de altruism. Sperăm, cu ajutorul dvs., ca oamenii să înțeleagă că a dona sânge este o datorie creștinească. Sperăm ca ei să înțeleagă faptul că donarea este o formă de sacrificiu, fiind în viață. Oferind acel sânge sau niște celule din sângele său, sănătatea nu este afectată, dar poate oferi viață.”

STATISTICI Conform datelor CRTS Constanța, precizăm: 10% dintre pacienți au nevoie de transfuzie; 76% dintre pacienți se așteaptă ca sângele să fie disponibil oricând au nevoie de el; 72% dintre pacienți subestimează nevoia de sânge sau de donatori; 15-24% dintre cei care au donat prima dată sunt excluși din sistemul de donare, din cauza incompatibilităților medicale; în 2017 s-au colectat 12.852 unități de sânge la nivelul județului. Necesarul este de 16.000 de unități (25 unități/1000 locuitori), ceea ce înseamnă un necesar de colectare de 13 unități pe zi. O unitate = 450 ml.

NEVOIA DE SÂNGE/DE CE AU DONAT? Funcție de diagnostic, nevoia de sânge este diferită, după cum urmează: fractură de șold: 2 - 5 unități; cancer - până la 8 unități / săptămână; hemoragii digestive: 3 -30 unități; neurochirurgie: 4 - 10 unități; chirurgie cardio-vasculară: 2 - 25 unități; transplant: până la 100 unități.

Motivele pentru care donatorii au venit la CRTS sunt: 56%: îmbolnăvirea unei persoane apropiate; 27%: au realizat nevoia de sânge a spitalelor (mediul urban: 48% ; 12% în rural); 16%: motivați financiar (24% femei; 13% bărbați);

- 10%: organizarea donării la locul de muncă sau la școală; 7%: ar dona dacă ar primi mai multe informații.

Donarea de sânge aduce beneficii și în plan personal celui ce donează, deoarece se simte implicat în comunitate, se autoeducă și dobândește un comportament responsabil față de societate, iar din punct de vedere medical stimulează producția de celule tinere și obține un control suplimentar al stării de sănătate.

Acest parteneriat oficializează relația de colaborare mai veche între Arhiepiscopia Tomisului și CRTS. Anul trecut, Arhiepiscopia Tomisului a organizat câteva acțiuni de donare, unde s-au realizat 231 de unități donate.

Pe 13 mai 2018, parohia Topraisar a realizat o acțiune de donare, unde s-au obținut 71 de unități. Pe 16 mai 2018, este planificată o acțiune de donare la parohia „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia, între orele 8.30 și 13.30.

Pe 20 mai 2018 este planificată o altă acțiune de donare, în Constanța, la parohia „Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica”, de pe strada Eduard Caudella, zona Energia, de la ora 11.00.12
Pagina a fost generata in 0.1278 secunde