Circulaţia în Constanţa, blocată timp de două ore de taximetrişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Circulaţia în Constanţa, blocată timp de două ore de taximetrişti

Eveniment 26 Mai 2006 / 00:00 1405 accesări

Peste 700 de taximetrişti, sprijiniţi de 100 de sindicalişti de la CNSLR Frăţia, au blocat ieri arterele principale ale Constanţei, cerînd prefectului Constanţei să-i înainteze premierului un memoriu prin care protestatarii solicită doar respectarea Legii taximetriei. Demersul intervine ca urmare a iniţiativei unui grup de parlamentari PNL de a anula din lege exact articolele care disciplinează activitatea în domeniu. În timpul mitingului, dispeceratele mai multor operatori de taximetrie au fost închise, iar altele oprite doar la începutul protestului. Reprezentanţii taximetriştilor regretă timpurile în care se puneau caracatiţe la roţi şi au cerut Primăriei Constanţa să intervină pentru eliberarea staţiilor de taxi de autoturismele localnicilor şi pentru reglementarea activităţii de maxi-taxi. Viceprimarul municipiului, Gabi Stan, i-a îndrumat către Serviciul Poliţiei Rutiere, instituţie abilitată cu sancţionarea celor care nu respectă conduita rutieră. Dacă Guvernul nu va ţine cont de dorinţele taximetriştilor care au organizat ieri acţiuni de protest în toată ţara, aceştia ameninţă cu ample mişcări de stradă şi blocarea tuturor municipiilor şi oraşelor mari din România.

Taximetriştii din toată ţara au ieşit ieri pe străzi pentru a cere Guvernului să le rezolve revendicărilor. Principala cerere, oricît ar părea de ciudat, a fost ca Executivul să respecte prevederile Legii taximetriei nr.38/2003. La Constanţa au participat la miting peste 700 de taximetrişti la volanul autoturismelor. Coloana a plecat de pe b-dul A. Vlaicu, a intrat pe b-dul Al. Lăpuşneanu, iar din zona Dacia s-a mers pe b-dul Tomis pînă la Prefectura Constanţa, blocînd timp de două ore, traficul în zonă. "Taximetriştii sînt o breaslă pe care legea a creat-o, investiţiile în Constanţa sînt de peste 20 de milioane de euro, în România de peste 400 de milioane de euro, iar un anumit grup de parlamentari PNL vrea să anuleze această lege a taximetriei pentru că are anumite interese", a declarat preşedintele Camerei Taximetriştilor Constanţa (CTC), Marin Neagu.

Taximetriştii spun că modificările propuse de Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai, vizează eliminarea articolelor 13, 14 şi 49 din Legea 38/2003, vizînd astfel eliminarea atribuţiilor administraţiilor locale în coordonarea activităţii, dispariţia limitei numărului de autoturisme, precum şi a tarifelor minimale şi maximale. De asemenea, taximetriştii cer simplificarea procedurilor de autorizare, eliminarea ARR din activitatea de licenţiere, vizarea atestatelor profesionale o dată la cinci ani de la obţinerea lor, valabilitatea certificatelor de agreere emise de RAR pe toată durata folosirii autoturismelor care fac inspecţiile periodice din 6 în 6 luni. O altă nemulţumire este legată de noile prevederi ale Codului Rutier care vor intra în vigoare în septembrie şi care prevăd mai multe situaţii de suspendare a permisului de conducere cu obligativitatea de susţinere a unui nou examen. La acţiunea de protest, pe lîngă cele 700 de autoturisme ale taximetriştilor, au mai participat şi aprox. 100 ale membrilor CNSLR Frăţia, sindicat care s-a solidarizat cu protestatarii.

Poliţia constănţeană, invitată să dea amenzi usturătoare

Taximetriştii au parcurs traseul stabilit în sunet de claxoane şi au fost însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere. În timpul mitingului, unele dispecerate ale mai multor operatori de taximetrie au fost închise, iar altele oprite temporar. Punctul terminus a fost sediul Prefecturii Constanţa unde un grup de reprezentanţi din partea Camerei de Taximetrie Constanţa şi ai Asociaţiei Patronale de Taximetrie au expus prefectului Dănuţ Culeţu lista nemulţumirilor şi i-au înmînat un memoriu adresat primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu. Culeţu i-a asigurat că va transmite acest memoriu destinatarului şi, în plus, copii ale documentului vor ajunge şi la Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai. Reprezentanţii taximetriştilor, printre care Marin Neagu, Valentin Daraban şi Tudorel Chesoi, s-au întîlnit ulterior şi cu viceprimarul Constanţei, Gabriel Stan, cerînd efectuarea de controale din partea Primăriei, în vederea eliminării persoanelor fizice sau societăţilor comerciale care nu sînt autorizate şi prestează activităţi de taximetrie.

De asemenea, au mai solicitat adoptarea unor măsuri de către Primărie prin care să fie interzisă oprirea şi staţionarea altor autovehicule în staţiile de taxi, în special în staţiunea Mamaia, reglementarea activităţii de maxi-taxi şi interzicerea oprirea acestor mijloace de transport persoane între staţii. Viceprimarul Gabriel Stan a spus însă că solicitările taximetriştilor nu pot fi rezolvate pentru că "nu avem competenţă pe carosabil, ci numai în cazul parcării neregulamentare pe spaţiul verde". Viceprimarul a adăugat că odată cu interzicerea blocării roţilor autovehiculelor parcate neregulamentar, Primăria nu mai are nici o pîrghie pentru disciplinarea traficului. Gabi Stan a mai spus că, anul trecut, chestorul Dan Fătuloiu a interzis poliţiştilor să însoţească echipele corpului de control al Primăriei care puneau caracatiţe la roţile autoturismelor parcate neregulamentar în Mamaia şi Constanţa şi în acest fel circulaţia a devenit haotică. "Ceea ce solicitaţi d-voastră intră în atribuţiile Poliţiei şi am trimis în acest sens o adresă oficială Serviciului Poliţiei Rutiere. Şeful serviciului, comisar şef Constantin Dancu, ne-a comunicat că a trimis adresa noastră către Inspectoratul de Poliţie Judeţean", a declarat Gabi Stan.

Reprezentanţii taximetriştilor susţin că vor face memorii către Poliţia constănţeană pentru a fi luate măsuri împotriva celor care parchează ilegal în staţiile de taxi şi a celorlalţi transportatori care opresc pe trasee între staţii, suprapunîndu-se peste activitatea de taximetrie. Camera Naţională a Taximetriştilor a programat pentru jumătatea lunii iunie un Consiliu Naţional, iar la începutul lunii iulie a fost convocat Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale ale Sindicatelor Şoferilor din România care, în funcţie de răspunsul primit de la Guvern vor stabili strategia şi acţiunile viitoare la care vor participa taximetriştii din toată ţara. "Dacă nu vom primi răspuns favorabil la solicitările noastre vom bloca toate municipiile şi oraşele din ţară", a mai spus Marin Neagu.12