Coldea, pus la dispoziţie! SRI s-a sesizat după dezvăluirile lui Ghiță

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coldea, pus la dispoziţie! SRI s-a sesizat după dezvăluirile lui Ghiță

Eveniment 12 Ianuarie 2017 / 18:25 1411 accesări

După mai multe zile de dezvăluiri incendiare marca Sebastian Ghiţă, celebrul dispărut de pe planetă din faţa ochilor vrăjiţi ai unor bieţi poliţai de la Rutieră (asta ni se spune, nu trebuie însă să şi credem), în care generalul Coldea a ocupat locul principal, apare în sfârşit şi o reacţie a Serviciului Român de Informații (SRI). Pe principiul „mai bine mai târziu decât niciodată”, SRI anunță că, în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă, care mai nou sunt dublate şi de imagini, la nivelul serviciului a fost constituită o comisie de verificare şi că, până la finalizarea analizei acestei comisii, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, este pus la dispoziția directorului structurii. "În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea", anunță SRI.

Instituția precizează că "a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp".

Reamintim că Sebastian Ghiță a difuzat, pe postul România TV, șapte înregistrări în care face declarații despre Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, susținând că avea o relație de prietenie cu aceștia. În înregistratea difuzată miercuri, Sebastian Ghiță susține că a mers în mai multe vacanțe în străinatate cu Florian Coldea și familia acestuia, publicând o fotografie care ar fi fost realizată la Disneyland, în care apar mai multe persoane printre care și două femei, despre care deputatul susține că sunt soția lui și soția lui Florian Coldea. Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă a pus la dispoziţia presei o filmare de la casa sa de vacanţă de la Cheia în care Coldea intră ca la el acasă, lovind chiar o masă cu piciorul pentru a-şi face loc. Cei doi se aşează şi încep să discute, Coldea nemai aflându-se în cadru pe parcursul discuţiei.

Menţionăm că soția lui Florian Coldea, Dorina Coldea, lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

Semne de întrebare

Fostul senator Daniel Savu, care a făcut parte din comisia parlamentară pentru controlul activității SRI, a declarat că decizia privindu-l pe Florian Coldea îi ridică multe semne de întrebare. ''Este o decizie care mie îmi ridică destul de multe semne de întrebare, pentru că SRI are un departament de protecție internă, care trebuia să aibă pregătit dosarul. Nu mai era nevoie să facă o comisie, când cei de la Protecția Internă trebuia să-ți pună pe masă toate datele. Trebuia să dețină toate datele. Dosarul trebuia să existe'', a spus Daniel Savu într-o declarație acordată Mediafax .

Cine este Florian Coldea?

Coldea, în vârstă de 48 de ani, a fost numit prim-adjunct al directorului SRI pe 27 iulie 2005, după recuperarea jurnaliștilor răpiți în Irak, operațiune la care Coldea a participat, ocupând funcția până în prezent. Anterior, Coldea a deținut funcții de conducere la Brigada Antiteroristă. În anul 2008, lui Florian Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigadă. În 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii. A participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI. Una dintre misiunile la care a participat și pe care a condus-o a fost legată de recuperarea jurnaliștilor români răpiți în Irak.

În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", cu teza intitulată "Managementul schimbării în serviciile de informaţii". Florian Coldea a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", pe care le-a absolvit în anul 1996. Coldea s-a născut în anul 1971 în localitatea Târnova, judeţul Arad. Este căsătorit şi are un copil.12
Pagina a fost generata in 0.2072 secunde