Condiții europene pentru micii pacienți! Totul a fost posibil în 4 luni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au finalizat lucrările de modernizare la Clinica de pediatrie

Condiții europene pentru micii pacienți! Totul a fost posibil în 4 luni!

Sănătate 11 Februarie 2016 / 17:10 2263 accesări

Șeful Clinicii de pediatrie a SCJU Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai: „Ne bucurăm foarte mult, este o realizare pentru orașul nostru și pentru copii, dar, nu în ultimul rând, și pentru medici (...)“

Șeful Clinicii de pediatrie a SCJU Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai: „Ne bucurăm foarte mult, este o realizare pentru orașul nostru și pentru copii, dar, nu în ultimul rând, și pentru medici (...)“

Elena Vrânceanu

Elena Vrânceanu

Lunar, sute de copii, atât din județul nostru, cât și din județele limitrofe, sunt internați și tratați în Clinica de pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ (SCJU) Constanța. Dacă până acum condițiile de cazare nu erau printre cele mai bune (nefiind făcute lucrări de modernizare de la construirea spitalului), unele mame arătându-și nemulțumirea prin organizarea unor acțiuni de protest, criticând dur felul în care arată saloanele, plângându-se că sunt gândaci și că există riscul ca micii pacienți să plece acasă cu alte boli, de acum înainte ele nu vor mai avea ce să reproșeze; cel puțin din acest punct de vedere. Condițiile sunt similare unităților sanitare din Europa, au spus medicii, dar și unele mame. Reamintim că indignarea fără precedent a femeilor a urgentat demararea lucrărilor de reabilitare și reamenajare la Clinica de pediatrie, lucrări pe care conducerea SCJU le avea incluse în programul de modernizare a întregului spital.

CONDIȚII EUROPENE ”De acum avem o secție nouă cu 75 de paturi de pediatrie și 15 paturi de terapie acută. Ne bucurăm foarte mult, este o realizare pentru orașul nostru și pentru copii, dar, nu în ultimul rând, și pentru medici, pentru că este foarte bine să lucrăm în condiții optime. Sper să ne desfășurăm activitatea în condiții europene cât mai multă vreme de acum înainte”, a declarat șeful Clinicii de pediatrie, conf. univ. dr. Cristina Mihai. În total vor fi peste 40 de saloane, un număr suficient, apreciază medicul-șef. În ceea ce privește dotarea, șeful Clinicii a precizat că aceasta urmează să fie achiziționată, însă secția nu duce lipsă, în prezent, de niciun aparat important. ”Avem un endoscop performant și un colonoscop”, adaugă conf. univ. dr. Mihai.

ÎNCEPÂND DE LUNI, 15 FEBRUARIE, CLINICA VA ÎNCEPE TREPTAT SĂ DEVINĂ FUNCȚIONALĂ ÎN TOTALITATE, ÎN PREZENT FĂCÂNDU-SE ULTIMELE AMENAJĂRI.

600-700 DE INTERNĂRI PE LUNĂ Într-o singură lună, Clinica înregistrează între 600 și 700 de internări. ”Vin copii atât din Tulcea, în mod constant, zilnic chiar, dar și din alte județe limitrofe. Astăzi (joi, 11 februarie - n.r.) avem 70 de copii internați în secție și 15 în terapie acută (în celălalt sector deja amenajat, dar și în secția tampon, folosită atunci când se renovează clinici - n.r.)”, explică medicul-șef. Cele mai frecvente patologii în această perioadă sunt infecțiile respiratorii specifice sezonului. ”Deocamdată nu avem confirmat niciun caz de gripă”, subliniază conf. univ. dr. Mihai.

4 LUNI S-A LUCRAT INTENS Managerul de proiect, Elena Vrânceanu, a declarat că s-a lucrat intens 4 luni. ”S-a lucrat nu numai la etajul 8 (unde funcționează Clinica), tronsonul 2-5, ci și la etajele 9 și 7, din cauza băilor și a instalațiilor electrice, sanitare, termice. (...) s-au schimbat toate cablurile până la etajul 8 (...)”, a precizat Vrânceanu. Tot ea a precizat că materialele folosite sunt cele mai bune de pe piață și sunt adecvate tuturor spațiilor, antibacteriene. ”Sistemul de electricitate care asigură funcționarea aparatelor este conectat la generator, astfel încât la o pană de curent să nu fie probleme”, a explică managerul de proiect.

FILA DE BUGET Reamintim că, la jumătatea lui martie 2015, a fost transmisă, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, cu adresa nr. 4978R/09.03.2015, fila de buget, reprezentând finanțarea pentru reparația capitală a Clinicii de pediatrie. ”Exprimăm pe această cale mulțumirile noastre Ministerului Sănătății, ministrului Nicolae Bănicioiu, pentru promptitudine și disponibilitate”, spunea, pe 9 martie, managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă. Suma cerută a fost de 13 milioane de lei, din care 12 milioane de lei de la MS, iar un milion de lei de la Consiliul Județean Constanța.

NU A FOST DELOC UȘOR Nu a fost deloc ușor în tot acest timp. A fost chin, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru mamele cu copii internați. ”Noua secție arată acum foarte bine. Este, într-adevăr, așa cum vedem la televizor în spitalele din afară. Ne bucurăm foarte mult că și copiii noștri vor fi tratați în condiții foarte bune. Nu ne vom mai teme că-i scoatem din spital cu alte boli”, a spus mama unui copil internat. O alta s-a arătat la fel de încântată, mulțumind celor care au avut această inițiativă de renovare. ”Îmi externez copilul astăzi și plecăm acasă bucuroși că ne-am făcut bine. Sperăm să nu mai ajungem aici niciodată. Dar vreau să transmit mamelor care vor ajunge aici că vin într-un loc curat, sigur”, a spus femeia.

Citește și:

Au început să se dărâme pereții Clinicii de pediatrie Constanța

Pediatria, cu mare deficit de paturi! Copiii mai sunt internați și la grămadă!



12