Cum ar putea obține Executivul votul de încredere al Parlamentului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum ar putea obține Executivul votul de încredere al Parlamentului
Politică 10 Septembrie 2019 / 19:34 216 accesări 0 comentarii

Restructurarea anunţată de Viorica Dăncilă va putea trece de Parlament dacă majoritatea parlamentarilor din numărul total de senatori şi deputaţi votează pentru acordarea încrederii în Executiv. Astfel, e nevoie de 233 de voturi, potrivit fostului judecător al Curții Constituționale a României, Petre Lăzăroiu.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că va merge în Parlament, săptămâna viitoare, pentru un vot de încredere acordat Executivului. Liderul PSD a afirmat că nu a decis dacă votul va fi pentru restructurarea Guvernului sau pentru o simplă remaniere. Potrivit articolului 103 din Constituţie privind învestitura, alineatul 3 "Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor". De asemenea, articolul 85 din Constituţie, privind numirea Guvernului, prevede, la alineatul 2 că "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului". Acelaşi articol prevede, la alineatul 3 că "Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru". Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a declarat că, în acest caz, restructurarea ar putea trece doar cu votul majorităţii absolute a parlamentarilor.

"Este de fapt o reînvestire a Guvernului. Îţi trebuie o majoritate absolută. Chiar dacă nu scrie în Constituţie, se deduce că, de fapt, este o reînvestire. La remaniere, preşedintele are prerogative iar în al doilea caz, Parlamentul, care trebuie să-i dea acordul în plen cu majoritate absolută", a declarat Petre Lăzăroiu. Astfel, este nevoie ca 233 de senatori şi deputaţi, jumătate plus unu din numărul total de 465 de membri ai Legislativului, să voteze pentru acordarea încrederii în Guvern.

Surse din PSD au declarat că există posibilitatea ca social-democraţii să apeleze la o interpretare a Constituţiei privind numărul necesar de voturi pentru a trece noua variantă a Guvernului, în sensul în care ar fi nevoie doar de acordul majorităţii parlamentarilor prezenţi la şedinţa plenului reunit al Parlamentului. PSD se poate baza pe voturile a 204 parlamentari care fac parte din grupurile parlamentare: 68 de aleşi la Senat şi 136 la Camera Deputaţilor, potrivit informaţiilor publicate pe site-urile celor două foruri legislative. În total, în Legislativ sunt 465 de parlamentari. Pentru a fi siguri că votul de încredere va trece în Parlament, social-democraţii mai au nevoie de 29 de voturi.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1698 secunde