Cum ne vom plăti utilităţile! Legea care modifică traiul de zi cu zi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din septembrie

Cum ne vom plăti utilităţile! Legea care modifică traiul de zi cu zi

Social 28 August 2018 / 15:50 3429 accesări

O nouă lege este pe cale să intre în vigoare şi aduce cu ea modificări substanţiale la nivelul traiului nostru de zi cu zi. Este vorba despre asociaţiile de proprietari, despre cum urmează să ne plătim utilităţile, ce fel de contracte trebuie să încheiem şi ce obligaţii avem mai nou, în calitate de locatari. Astfel, potrivit noii Legi nr. 196/2018, art. 11, “asociația de proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înființată în condițiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii”. Potrivit art 13, alin.1, “Asociația de proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor dintr-un condominiu”.

De asemenea, aflăm că „prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condomeniilor formate din cel puţin trei unităţi de proprietate imobiliară (…)”.

Potrivit aceleiaşi legi, asociaţia se va ocupa de contractarea şi facturarea utilităţilor imobilului. Astfel, facturarea individuală va fi permisă numai în condiţiile în care consumul este măsurat cu ajutorul unor contoare avizate din punct de vedere metrologic şi amplasate la branşamentul blocului sau la branşamentul apartamentului.

Mai mult, alimentarea cu apă sau servicii de canalizare vor putea fi contractate individual prin contract de prestare stabilit între furnizor şi proprietarii de locuinţe, fără a mai fi nevoie de realizarea racordurilor individuale, însă doar dacă sunt îndeplinite, cumulativ, anumite condiţii: să existe branşamente de alimentare cu apă direct la instalaţiile fiecărui apartament, aceeaşi firmă să furnizeze ambele servicii, toţi proprietarii din bloc să fie fi de acord cu introducerea în contract a unei clauze de întrerupere a alimentării cu apă în caz de neplată a serviciului de canalizare şi toate branşamentele şi contoarele să fie avizate de către furnizorul de servicii.

Potrivit sursei citate, consumatorii de utilităţi publice pot fi colectivi sau individuali. În mod evident, consumatorii colectivi vor fi asociaţiile de proprietari şi cei individuali vor fi proprietarii de apartamente. În cazul în care instalaţiile sunt racordate la instalaţiile comune ale blocului, utilizatorul va fi asociaţia de proprietari, iar dacă instalaţiile sunt racordate direct la instalaţiile unui apartament, utilizatorul va fi chiar proprietarul acelei locuinţe.

În actul normativ se mai arată că respectivele contracte individuale de facturare vor putea fi încheiate la propunerea furnizorului de servicii şi doar cu acordul tuturor proprietarilor din bloc sau la solicitarea asociaţiei de proprietari. Dacă asociaţiile de proprietari solicită încheierea de contracte individuale de facturare, tot acestea vor suporta şi costurile suplimentare generate de facturarea individuală a utilităţilor.

Legea va intra în vigoare pe 28 septembrie.12
Pagina a fost generata in 0.1415 secunde