Doi ani fără un arheolog de excepție, dr. Zaharia Covacef

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi ani fără un arheolog de excepție, dr. Zaharia Covacef

Cultură 22 August 2016 / 16:05 1672 accesări

În urmă cu doi ani, pe data de 23 august, „mama Zizi”, așa cum era alintată cercetătoarea dr. Zaharia Covacef, pășea spre... Câmpiile Eleusine. Cel mai bun istoric de artă greco-romană din România se grăbea să se alăture regretaților săi colegi arheologi plecați mai înainte: „regelui preistoriei dobrogene”, dr. Mihai Irimia (25 octombrie 1942 - 26 februarie 2011), și „patriarhului Histriei”, Alexandru Suceveanu (11 martie 1940 - 24 mai 2013).

Model de profesionalism și bunătate, dr. Zaharia Covacef (5 iunie 1942 - 23 august 2014) a lăsat în urma sa multe articole științifice și volume și nenumărate amintiri frumoase care vor rămâne pentru totdeauna în memoria celor pe care i-a ajutat și i-a îndrumat.

Dintre toate siturile arheologice, cel mai drag îi era cel de la Capidava, frumoasa cetate de pe Dunăre fiind considerată „reședința sa de vară”. Aici și-a petrecut mai bine de 40 de ani, cei mai frumoși ani din viață, cele mai frumoase „vacanțe” de vară, alături de fiicele sale și soțul său, inginerul-scriitor Petre Covacef. Acesta i-a urmat soției sale la scurt timp, pe 4 februarie 2015.

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a lucrat de la 1 septembrie 1967 până în ultima clipă, deoarece, chiar dacă din 2004 ieșise la pensie, dr. Zaharia Covacef putea fi oricând găsită „la program”, în „cea de-a doua casă” a sa. Micul său birou său de la parterul MINAC era înțesat cu volume și vestigii, deoarece dr. Zaharia Covacef lucra neîncetat. Avea 72 de ani când a părăsit această lume după o necruțătoare suferință pe care a îndurat-o în demnitate. Lucra la monografia Tomisului când, implacabile, Parcele au hotărât să-i curme firul vieții. Venise vremea ca „mama Zizi” să se odihnească.

Citește și:

Acum un an, „mama Zizi” pășea spre Câmpiile Elizee

Evocare Petre și Zaharia Covacef

O viață de arheolog „zugrăvită” în „Pontica”

Revista „Pontica”, dedicată Zahariei Covacef

S-a stins din viață inginerul-scriitor Petre Covacef

Rămas bun, Zaharia Covacef!

S-a stins dr. Zaharia Covacef



12