Dosarul elicopterului prăbușit în Lacul Siutghiol, clasat la 5 ani de la catastrofă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Faptele penale nu există

Dosarul elicopterului prăbușit în Lacul Siutghiol, clasat la 5 ani de la catastrofă

Eveniment, Justiție 16 Decembrie 2019 / 12:39 4047 accesări

Procurorii Parchetului General au decis clasarea dosarului „Siutghiol”, accidentul în urma căruia patru oameni au murit, după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit, anchetatorii stabilind că faptele penale reclamate nu există. Soluţia de clasare a dosarului a fost luată încă din 12 aprilie, potrivit răspunsului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), la solicitarea MEDIAFAX.

Anchetatorii au decis clasarea dosarului pentru infracţiunea de ucidere din culpă având în vedere, arată sursa citată, „că a intervenit decesul înfăptuitorilor”, repectiv pilotul şi copilotul şi, astfel nu mai pot răspunde penal pentru acţiunile sau inacţiunile lor.

„De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, cu privire la activităţile desfăşurate de operatorii din cadrul Biroului Răspuns Apel Unic de Urgenţă 112 Constanţa vizând preluarea apelurilor de urgenţă şi alertarea structurilor specializate de intervenţie pentru soluţionarea situaţiei de urgenţă generată de producerea evenimentului de aviaţie în care a fost implicat, la data de 15.12.2014, elicopterul tip ... înmatriculat militar sub nr. ..., respectiv cu privire la măsurile dispuse pentru căutarea-salvarea victimelor evenimentului de aviaţie în cauză şi activităţile de intervenţie desfăşurate de lucrătorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al jud. Constanţa, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General de Aviaţie, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, Ministerului Apărării Naţionale - Centrul 39 de Scafandri şi U.M. 01921 Baza 86 - Aeriană Borcea, Autorităţii Navale Română, Direcţiei Hidrografice Maritime şi Instituţiei Prefectului jud. Constanţa, întrucât aceste acţiuni nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul victimelor cdor. yyy, cpt. cdor. yyy, medic yyy şi asistent medical yyy, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni”, explică procurorii în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Totodată, anchetatorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, întrucât faptele nu există, nefiind constatate încălcări ale dispoziţiilor legale.

„Menţionăm că, împotriva soluţiilor de clasare sus menţionate, nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă prev. de art. 339 C. pr. penală. , art. 340 şi urm. C. pr. penală”, conchide sursa citată.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie 2014, în judeţul Constanţa, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în lacul Siutghiol.

Elicopterul prăbuşit fusese achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa în noiembrie 2012 şi fusese transferat cu o lună înainte de accident pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.



Ştiri recomandate

12