E criză mare, viețile oamenilor sunt în pericol!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apelul ministrului Sănătății! Toți trebuie să facem asta!

E criză mare, viețile oamenilor sunt în pericol!

Eveniment 25 Iulie 2015 / 00:00 807 accesări

Fără transfuzii de sânge, viața multor pacienți aflați pe patul de spital ar fi în mare pericol! „Sângele salvează vieți“ nu este doar un slogan, ci o realitate. ”Având în vedere sesizările din ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, ministrul  Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a verificat vineri activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină București și a făcut un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS). În lunile de vară, în perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20 - 25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile. “Facem apel la populație să vină la centrele de donare și să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferența în lupta medicilor pentru viață”, a declarat demnitarul.

Precizăm că la Constanța, pentru a acoperi deficitul de sânge, conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) organizează, periodic, acțiuni de colectă mobilă. Sâmbătă, 25 iulie, de exemplu, echipa mobilă va ajunge la Spitalul Municipal Mangalia. Toți cei care vor să doneze sânge pot merge între orele 9.00 și 13.30. Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din Mangalia, dar și din localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional. Cine poate dona sânge și ce beneficii aveți, puteți afla în ediția online a cotidianului nostru, www.telegrafonline.ro. Directorul CRTS, dr. Alina Dobrotă, mulțumește anticipat tuturor celor care vor contribui la salvarea vieților, prin donarea de sânge.

În beneficiul pacienţilor, MS vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

CINE DONEAZĂ / BENEFICII ”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, potrivit directorului CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citată într-un comunicat al CRTS.12
Pagina a fost generata in 0.1714 secunde