Eliberarea prizonierilor israelieni, mai aproape?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Colonelul Samir Shehadeh, care face parte din Divizia de Informaţii a Ministerului libanez de Interne, a fost rănit grav şi unul din însoţitorii săi a fost ucis marţi, în urma exploziei unei bombe în apropierea maşinii lor, lîngă oraşul Sidon din sudul Libanului. Poliţia nu a menţionat motivul atentatului comis în satul Rmeileh, însă Shehadeh se număra printre ofiţerii implicaţi în ancheta asasinării fostului premier libanez Rafic Hariri. Anchetatorii au declarat că bomba a explodat în momentul în care cele două vehicule care-i transportau pe Shehadeh şi pe însoţitorii acestuia traversau satul Rmeileh, de pe litoralul libanez. Atacul, care a avut loc înaintea publicării luna aceasta a raportului referitor la asasinarea lui Hariri, nu a fost revendicat. Moartea lui Hariri a fost urmată de zeci de atentate în care au fost ucişi sau răniţi politicieni şi jurnalişti care se opuneau influenţei exercitate de regimul de la Damasc. Ultimul atentat de acest gen s-a soldat cu moartea celebrului jurnalist creştin, membru al Parlamentului, Gebran Tueni, la 12 decembrie.

Eliberarea prizonierilor israelieni, mai aproape?!

Externe 06 Septembrie 2006 / 00:00 781 accesări

Israelul şi liderii palestinieni au încheiat un acord care prevede eliberarea caporalului Gilad Shalit în schimbul unor deţinuţi palestinieni, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas. Acesta a explicat că, în virtutea acordului, Gilad Shalit, capurat în iunie de militanţi palestinieni, trebuie predat autorităţilor egiptene. Deocamdată, autorităţile israeliene nu au cunoştinţă despre un asemenea acord.

Premierul israelian, Ehud Olmert, va organiza o întîlnire la nivel înalt cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, dacă militanţii din Fîşia Gaza îl vor elibera pe militarul evreu răpit, a declarat vicepremierul israelian, Shimon Peres. După capturarea militarului, Israelul a exercitat presiuni asupra militanţilor din Gaza, prin desfăşurarea unor incursiuni în zonă, care au vizat eliminarea combatanţilor şi distrugerea locuinţelor liderilor acestora. Cel puţin 200 de persoane, dintre care jumătate erau militanţi, au fost ucise în aceste confruntări.

Pe de altă parte, pastorul american Jesse Jackson, aflat în vizită la Beirut, a declarat că Israelul vrea dovezi că soldaţii răpiţi de Hezbollah sînt în viaţă, afirmînd că acestea ar facilita ridicarea blocadei instituite asupra Libanului. Jesse Jackson, aflat într-o misiune umanitară între Liban şi Israel, s-a întîlnit, duminică seara, la Tel Aviv, cu vicepremierul israelian. El a declarat că a obţinut asigurări că soldaţii israelieni răpiţi la 12 iulie sînt în viaţă şi nu au fost ucişi în cursul operaţiunii de capturare. Jackson s-a întîlnit, cu trei zile în urmă, la Beirut, cu ministrul libanez al Energiei, Mohammad Fneich, care reprezintă Hezbollah în guvernul libanez.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută în Arabia Saudită, că Hezbollah şi Israelul au acceptat o mediere ONU pentru rezolvarea crizei ostaticilor.

Libanul reclamă Israelul pentru menţinerea blocadei aeriene şi maritime

Autorităţile de la Beirut vor formula o plîngere împotriva Israelului, în condiţiile în care acesta continuă să menţină blocada aeriană şi maritimă după încheierea conflictului armat cu gherilele Hezbollah. Israelul condiţionează ridicarea blocadei de desfăşurarea în sudul Libanului a contingentului internaţional care are misiunea de a împiedica aprovizionarea cu armament a miliţiilor şiite. Deputaţii libanezi au protestat pentru a treia zi consecutiv, în Parlament, faţă de interdicţiile de transport instituite de Israel încă din primele zile ale conflictului. Ministrul libanez al Transporturilor, Mohammad Safadi, le-a cerut companiilor aeriene străine să forţeze blocada israeliană şi să aterizeze la Beirut, după o experienţă reuşită a Qatar Airways.

Israelul a condiţionat, marţi, renunţarea la blocada aeriană şi maritimă impusă Libanului de adoptarea unui embargo care să prevină contrabanda cu armament destinat miliţiilor Hezbollah.

Hezbollah va păstra armele şi le va folosi doar în caz de război

Liderul grupării şiite, Hassan Nasrallah, a declarat că Hezbollah îşi va păstra armele, dar nu le va folosi decît în caz de război cu Israelul. Dezarmarea Hezbollah este prevăzută de mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, inclusiv de Rezoluţia 1.701, care a pus capăt, la 14 august, confruntărilor dintre Israel şi miliţia libaneză.

Taguri articol


12