Eveniment dedicat unuia dintre românii care au schimbat lumea, Dimitrie Cantemir

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eveniment dedicat unuia dintre românii care au schimbat lumea, Dimitrie Cantemir

Cultură 25 Ianuarie 2017 / 11:00 406 accesări

Fundația Calea Victoriei organizează, sâmbătă, la Hotel Continental din București, un eveniment dedicat lui Dimitrie Cantemir -Prințul umanist.

Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei pentru numai un an, între 1710 si 1711, doctor al Academiei din Berlin şi „prieten prin corespondenţă” cu Voltaire, precum și bun prieten cu Petru cel Mare al Rusiei. Istoricul Georgeta Filitti va călăuzi auditoriul prin viața și opera prințului român.

Dimitrie Cantemir (1673-1723), istoric, prozator, filosof şi muzician, a avut o viaţă aventuroasă: ostatic la Istanbul în adolescenţă, domn al Moldovei timp de un an, s-a refugiat, în cele din urmă, la curtea ţarului Rusiei.

După 20 de ani petrecuţi la Istanbul, Cantemir a urcat pe tronul Moldovei şi a optat pentru un tratat secret cu Petru cel Mare. Sfârşitul, în 1711, al războiului ruso-turc l-a silit să se refugieze la Curtea ţarului. Onorurile de care s-a bucurat acolo, dar şi conflictele necurmate cu conservatorii ruşi au jalonat o viaţă zbuciumată, curmată prea curând de o boală neiertătoare.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1891 secunde