Fermierii thailandezi folosesc albinele pentru a izgoni elefanții de pe culturi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fermierii thailandezi folosesc albinele pentru a izgoni elefanții de pe culturi

27 August 2016 / 08:24 490 accesări

Fermierii din Thailanda au găsit o soluție inedită pentru a opri turmele de elefanți care le distrug culturile, după ce alte metode, precum montarea de garduri electrificate și instalarea de dispozitive care pocnesc, nu i-au pus pe fugă pe giganții înfometați și lipsiți de maniere. Într-un plan-pilot dezvoltat de Departamentul Thailandez al Parcurilor Naționale, localnicii eliberează albine într-o nouă strategie de luptă cu pachidermele care le distrug culturile, arată Associated Press.

Ideea de a specula fobia elefanților față de albine a venit de la un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Oxford. Metoda a fost folosită cu succes într-un scop similar, timp de mai mulți ani, în Africa, iar acum câștigă teren și în Asia.

Problema legată de pagubele produse de elefanți este destul de severă în estul provinciei Chanthaburi unde se află multe păduri dese în apropierea comunităților de fermieri care cultivă orez, ananas și cauciuc. În lupta cu pachidermele, aceștia au încercat chiar și metoda sugerată de Guvern, de a înlocui ananasul cu dovleci, de care elefanții nu sunt la fel de atrași, însă nici această soluție nu a stat în calea lor.

Se estimează că în Thailanda trăiesc circa 3.000 de elefanți sălbatici, potrivit Thai Elephant Conservation Center. Habitatul acestora este invadat, pe măsură ce fermierii taie copacii pentru a mări suprafața agricolă.

Locuitorii din satul Pana sunt învățați să crească albine de către un centru guvernamental de cercetare a faunei sălbatice. Tehnica este simplă. Stupii sunt amplasați la nivelul ochilor elefanților și sunt conectați între ei cu sfori pentru a crea un gard. Când pachidermele încearcă să treacă, împing sforile și mișcă stupii, ceea ce face ca roiurile de albine să iasă și să le înțepe.

Partea negativă a acestei metode este faptul că nu poate fi aplicată și în cazul terenurilor agricole foarte mari deoarece ar fi nevoie de mii de stupi, fiecare costând în jur de 4.000 baht (115 dolari). Avantajul este, însă, că pe lângă culturile tradiționale, fermierii au acum posibilitatea de a produce miere și ceară — de la 50 stupi se recoltează 300 de kilograme de miere, care se vinde cu 4,3-14,3 dolari pe kilogram, iar ceara este aproape la fel de scumpă, după cum menționează sursa citată.

Taguri articol


12