Festin culinar de mare artă, la Festivalul Peștelui și al Fructelor de Mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bucurie pentru gurmanzi

Festin culinar de mare artă, la Festivalul Peștelui și al Fructelor de Mare

Culinar 08 Mai 2017 / 18:01 7500 accesări

Preparatele au fost analizate atent de un juriu format din maeștrii bucătari (de la stânga la dreapta): Gheorghe Haneș, Ismail Chiptur, Cecilia Ene, Cerasela Lungu, Petrișor Tănase și Robert Voicu

Preparatele au fost analizate atent de un juriu format din maeștrii bucătari (de la stânga la dreapta): Gheorghe Haneș, Ismail Chiptur, Cecilia Ene, Cerasela Lungu, Petrișor Tănase și Robert Voicu

Cei mai pricepuți bucătari în materie de preparate cu specific pescăresc s-au reunit, luni, în cadrul Festivalului Peștelui și al Fructelor de Mare. Aproape 50 de unități de alimentație publică din Constanța, Tulcea și chiar și din Brăila s-au întrecut în preparate gustoase, aranjate în cele mai ingenioase moduri, pe care gurmanzii le-au putut degusta după bunul plac. Rezultatele muncii lor au fost analizate foarte atent de un juriu de aur, format din bucătari de top de la noi din țară.

Gurmanzii de pe litoral au avut parte de o mare bucurie luni, 8 mai, când s-a desfășurat, la Mamaia, o nouă ediție a Festivalului Peștelui și al Fructelor de Mare. Evenimentul a reunit aproape 50 de unități de alimentație publică din Constanța, Tulcea și chiar și din Brăila, care s-au întrecut în preparate gustoase, aranjate în cele mai ingenioase moduri. Specialitățile din somon, homar sau caracatiță au fost vedetele festivalului, dar nu lipsit nici știuca și păstruga, puse în evidență în preparate cu nume greu de pronunțat. „Ceea ce vrem să facem și ne-am propus de la prima ediție este să îi încurajăm pe proprietarii de unități de alimentație publică să includă în meniurile lor mai multe preparate din pește și fructe de mare. Am fost criticați, cu ani în urmă, pentru faptul că numai la bulgari se mănâncă pește și fructe de mare și la noi nu. Noi am vrut să dovedim că putem promova și servi preparate mai bune decât la vecinii bulgari”, a declarat vicepreședintele Asociației Litoral - Delta Dunării, Corina Martin.

JURIU DE AUR Toate deliciile au fost analizate de un juriu extrem de exigent, format din bucătari renumiți, care au obținut distincții deosebite la competițiile din domeniu. Din echipa care a stabilit câștigătorii au făcut parte: Gheorghe Haneș, un maestru bucătar multipremiat, Robert Voicu, de la Unilever România, Petrișor Tănase, maestru în arta culinară, fondator al Școlii de Maeștri în Arta Culinară din București și realizator de emisiuni gastronomice, Cerasela Lungu, câștigătoarea mai multor olimpiade și campionate de gastronomie, Cecilia Ene, de asemenea câștigătoare a concursurilor internaționale de profil, și Ismail Chiptur, maestru în arta culinară. Despre preparate, liderul juriului, chef Gheorghe Haneș, a spus că sunt mult mai gustoase și prezentate mult mai frumos decât la ediția de anul trecut. Probabil că secretul lor este chiar cel pe care ni l-a împărtășit bucătarul-șef al unui restaurant din Năvodari, care ne-a spus că marele secret al preparatelor reușite este să lucrezi cu cei mai buni bucătari și să înveți cât poți de mult de la ei. Așa cum era normal la o competiție de acest gen, cei care au făcut cele mai bune preparate au fost premiați cu marele trofeu, medalii și diplome de participare. Câștigătorii îi veți afla în ediția viitoare.



12