Franţa se pregăteşte de ample proteste sociale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa se pregăteşte de ample proteste sociale

Externe 01 Aprilie 2009 / 00:00 645 accesări

Criza economică scoate în stradă o mare parte a populaţiei franceze, grav afectate. Poliţia franceză a recurs la grenade lacrimogene pentru a dispersa cel puţin 1.500 de persoane care au manifestat, la Chatellerault, în centrul Franţei, împotriva preşedintelui Sarkozy. Manifestanţii, printre care se aflau şi salariaţi ai companiei Heuliez, una dintre firmele din industria auto care riscă să fie afectate de încetarea plăţilor, s-au îndreptat către parcul expoziţional unde urma să ajungă Nicolas Sarkozy, pentru a explica măsurile anti-criză guvernamentale. Prefectura locală a anunţat că în zonă a fost amplasat un dispozitiv de poliţie important, format din 800 - 900 de persoane. Blocaţi în parcul expoziţional, unii dintre manifestanţi au aruncat cu ouă în direcţia forţelor de ordine, care au ripostat cu grenade lacrimogene. Alte incidente au avut loc în momentul dispersării manifestaţiei, poliţia recurgînd din nou la grenadele lacrimobene. Printre protestatari s-au numărat şi numeroşi aleşi locali.

Confruntat cu o nemulţumire socială tot mai intensă, provocată de miile de disponibilizări anunţate zilnic, Nicolas Sarkozy a decis să îşi explice planul de relansare în valoare de 26 de miliarde de euro anunţat în luna decembrie. Preşedintele francez este hotărît chiar să plece de la summit-ul G20 de joi, de la Londra, dacă nu este mulţumit de rezultate, a declarat marţi ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde. „Dacă rezultatele scontate nu vor fi obţinute, atunci nu voi semna comunicatul”, a explicat oficialul francez.

Declaraţiile populiste ale preşedintelui francez fac însă prea puţin pentru a rezolva situaţia, iar oamenii se simt neprotejaţi de strategia guvernamentală. De exemplu, salariaţi ai filialei franceze a grupului american de utilaje de şantier Caterpillar, care va desfiinţa 733 de locuri de muncă, menţin sechestraţi, de marţi dimineaţa, patru oficiali din conducerea companiei din Grenoble. Cei patru sînt directorul uzinei din Grenoble, Nicolas Polutnick, directorul departamentului de resurse umane, un reprezentant al serviciului de personal şi un reprezentat al departamentului pentru produse europene. Acesta este cel de al treilea caz din Franţa, în decursul ultimelor săptămîni, de sechestrare de către salariaţi a unor membri din conducerea unor companii care au anunţat disponibilizări, în timp ce tensiunile sociale s-au intensificat din cauza creşterii rapide a ratei şomajului.

Pe fondul crizei iau amploare toate prostele sociale. Între 30.000 şi 60.000 de manifestanţi, reprezentînd circa 500 de asociaţii din 23 de ţări, sînt aşteptaţi la sfîrşitul săptămînii la Strasburg şi Baden Baden, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de NATO, în timpul summit-ului Alianţei desfăşurat în Franţa şi Germania. Asociaţiile îşi propun să împiedice cît mai mult buna desfăşurare a summit-ului şi să provoace dezordine. Se vor organiza manifestaţii şi diverse ateliere începînd de miercuri, protestele urmînd să culmineze sîmbătă cu o demonstraţie de amploare, la care ar urma să participe zeci de mii de persoane, într-o zonă aflată departe de centrul oraşului Strasburg şi supravegheată îndeaproape de poliţie. La Strasburg se vor afla circa 9.000 de membri ai forţelor speciale de poliţie şi jandarmi. Ministerul francez de Interne se aşteaptă ca la proteste să participe 35.000 - 40.000 de persoane, dintre care 2.000 ar putea reprezenta un pericol. În Germania vor fi mobilizaţi cel puţin 14.600 de poliţişti, iar comandantul poliţiei din landul Baden-Wuertemberg, Erwin Hetger, se aşteaptă la 15.000 - 20.000 de manifestanţi, dintre care 3.000 ar putea reprezenta riscuri. Franţa a anunţat că, pentru asigurarea securităţii summit-ului, a reinstituit controalele la graniţă în perioada 20 martie - 5 aprilie.



12