Lucrările de reabilitare a litoralului românesc, faza II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Administrația Națională ”Apele Române”

Galerie foto. Au început lucrările de reabilitare a litoralului românesc, faza II

Administrație 11 Octombrie 2020 / 09:03 536 accesări

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Foto: ABA Dobrogea Litoral

Administrația Națională ”Apele Române” derulează faza a doua a unuia dintre cele mai mari proiecte cu finanțare europeană derulat la această oră în România-”Reducerea eroziunii costiere- Faza II”, proiect în valoare totală de 800 milioane de euro.

În aceste zile, Administrația Națională ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început lucrările de combatare a eroziunii costiere- faza II. Miiși mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negreși nisipul va fi reașezatpe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lățimea lor să crească până la 100 de metri. Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari și Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă și în Eforie.

În a doua jumătate a acestei luni, vor începe și lucrările pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina, ale căror costuri se ridică la aproape 15 milioane de euro. În aceste zone, vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu un aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor și dezvoltarea biodiversității marine.

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate și structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor, precum și lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de FAZA I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea și lucrările de stimulare și refacere a ecosistemului marin.

Specialiștii români intenționează să implanteze pe o suprafață de aproape 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversității apei Mării Negre și a creșterii calității acesteia. Cea mai mare suprafață, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată și la nivel mondial de către un grup de oameni de știință britanici au lansat un proiect „de urgență”, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează și carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinsecu peste 200 de hectare de plajă și vor fi redate turiștilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

După finalizarea proiectului, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi mai protejaţi, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. Mai mult, proiectul nostru va avea efecte pozitive majore și în domeniul socio-economic, iar operatorii din zona litorală vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții.Ştiri recomandate

12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.1428 secunde