Ghid de orientare în viaţa... universitară pentru viitorii studenţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ghid de orientare în viaţa... universitară pentru viitorii studenţi

Social 03 Martie 2007 / 00:00 708 accesări

Nevoia de organizare a dat naştere, în România, unei manii, aceea a clasificărilor, sondajelor, procentajelor şi studiilor. Astfel, niciunul dintre elementele structurilor sociale nu a scăpat de această nouă modă. Facultăţile nu fac nici ele notă discordantă în acest peisaj. Organizaţia nonguvernamentală "Educativa" va realiza, în cadrul unui proiect legat de un ghid al admiterii la facultate, mai multe clasamente ale facultăţilor din România, în funcţie de modul în care sînt percepute sau de interesele actualilor şi viitorilor studenţi. Topurile se vor realiza în funcţie de competitivitate, de cîţi candidaţi se vor înscrie pe un loc, de ultima medie de admitere, de cîţi studenţi termină facultatea şi de cîţi absolvenţi îşi continuă studiile post universitare la aceeaşi facultate. De asemenea, se va lua în considerare ce dotări are instituţia, cît este fondul de burse sau cîte cărţi sînt în biblioteca facultăţii. „Am încercat să gîndim topurile din perspectiva viitorului student, nu din perspectiva cercetării, cum s-a făcut în singurul top al universităţilor realizat pînă în prezent, în România”, a declarat preşedintele Grupului "Educativa", Alexandru Ghiţă. Pe lîngă aceste topuri, vor exista şi mai multe topuri interactive, unde studenţii vor putea vota cea mai bună facultate dintr-un anumit domeniu.

„Opţiuni universitare”

Această iniţiativă face parte dintr-un proiect mai amplu al grupului "Educativa", în cadrul căruia se urmăreşte publicarea unui ghid pentru admiterea în facultate şi pentru viaţa de student, numit „Opţiuni universitare”, un ghid complet pentru liceeni şi proaspeţii absolvenţi de liceu. Ghidul va fi lansat în decurs de o lună şi va cuprinde o parte de informaţii standard, cum ar fi calendarul de admitere, materiile cerute la examen, taxele de şcolarizare, numărul de locuri sau mediile cu care s-a intrat în anii precedenţi.

Datele care ar trebui să se găsească pe Internet în paginile virtuale ce găzduiesc universităţile şi care, de obicei, nu sînt actualizate, nu se încarcă sau nu conţin îndeajuns de multe informaţii, se vor regăsi, cu maximum de corectitudine, în acest ghid care va avea şi o parte de articole generale, care vor ghida elevul în alegerea unei facultăţi şi vor descrie „peripeţiile” vieţii de student. Elevii vor putea citi despre cum se face faţă stresului de la examene, despre campusurile studenţeşti din ţară sau despre cele mai eficiente metode de gestionare a timpului. „Vom discuta despre campusurile studenţeşti ca spaţii culturale, dar şi despre cum se cheltuiesc banii, student fiind”, a explicat Ghiţă. Cea mai importantă parte a cărţii este un grupaj al domeniilor de licenţă, corelat cu posibilele profesii ce pot fi practicate ulterior. „Spre exemplu, faci facultatea de drept, dar poţi să devii avocat, jurist, notar, procuror, judecător sau consilier juridic… Noi vom discuta cu profesionişti care au atît perspectiva celui care lucrează în domeniu, cît şi perspectiva angajatorului”, a continuat el. Ghidul va conţine şi interviuri cu proaspeţi absolvenţi de facultate sau cu studenţii din primii ani, care descriu la ce se aşteptau înainte să dea examen la facultate şi dacă aşteptările le-au fost împlinite.

Ideea "Educativa" este extraordinară, nimic de zis, însă de la intenţie şi pînă la punerea în practică, specialiştii organizaţiei au avut de înfruntat reticenţa universităţilor, care nu au fost transparente în furnizarea de informaţii, chiar dacă prin aceste informaţii ele ar fi beneficiat, în fapt, de promovare gratuită. Pentru ca accesibilitatea să fie totală, ghidul va apărea şi ca publicaţie şi online. Astfel, ediţia de hîrtie va costa între 20 şi 25 de lei şi va avea în jur de trei sute de pagini, iar dimensiunea online va beneficia şi de un test de personalitate, care, odată completat, va îndruma elevul spre o carieră sau alta, care se potriveşte trăsăturilor sale de personalitate (!?).



Ştiri recomandate

12