Gruparea Stat Islamic are tabere de antrenament în estul Libiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gruparea Stat Islamic are tabere de antrenament în estul Libiei

Externe 05 Decembrie 2014 / 00:00 752 accesări

Jihadiştii din cadrul grupării Stat Islamic (SI) au instalat tabere de antrenament în estul Libiei, iar armata americană îi supraveghează îndeaproape, a afirmat generalul generalul David Rodriguez, comandantul-şef al armatei americane pentru Africa. În aceste tabere s-ar afla circa 200 de jihadişti. Întrebat dacă aceste tabere de antrenament vor deveni ţinte ale armatei americane, acesta a răspuns: „Nu, nu acum”.

Avioanele coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic au bombardat în ultimele zile zeci de vehicule şi baze ale SI, care ocupă vaste regiuni din vestul Irakului şi din nord-estul Siriei, unde a instituit „un califat islamic”. În opinia secretarului de Stat american, John Kerry, raidurile aeriene efectuate de Iran contra grupului terorist Stat Islamic vor avea efect pozitiv. Atacurile recente efectuate de forţele aeriene ale Iranului în Irak au vizat jihadişti ai organizaţiei SI, într-o zonă de est unde avioanele americane nu operează, a confirmat Pentagonul.

Oficiali americani din domeniul Apărării au explicat că raidurile avioanelor de vănătoare iraniene F-4 Phantom se înscriu într-un plan care vizează două zone de intervenţie distincte, create în Irak de către consilierii militari iranieni şi cei americani. Un oficial american a declarat că regimul de la Teheran şi administrația de la Washington vor să evite orice confruntare sau accident care riscă să provoace o criză internaţională.

Coaliţia condusă de SUA este pregătită să tolereze prezenţa consilierilor militari şi a avioanelor iraniene în provinciile din estul şi sudul Irakului, unde locuiesc foarte mulţi şiiţi.

„Atacurile aeriene efectuate în Siria de coaliţia împotriva grupării SI condusă de Washington sunt ineficiente”, consideră preşedintele sirian Bashar al-Assad într-un interviu pentru revista franceză „Paris-Match” publicat joi. Bashar al-Assad confirmă, în plus, că regimul său de la Damasc consideră atacurile americane şi ale aliaţilor americanilor „o încălcare a suveranităţii naţionale a Siriei”. Întrebat despre îndepărtările de la putere şi morţile brutale ale lui Saddam Hussein şi Muammar Kadhafi, al-Assad a răspuns „căpitanul nu se gândeşte la moarte şi nici la viaţă, se gândeşte să-şi salveze nava. Scopul său nu este să rămână preşedinte nici înainte, nici în timpul şi nici după criză”. Bashar al-Assad a ironizart în plus, nepopularitatea preşedintelui Hollande, pe care afirmă că nici măcar nu-l cunoaşte. „Nu sunt nici inamicul personal şi nici rivalul lui Hollande. Cred că mai degrabă că Daesh este rivalul său, având în vedere că nivelul popularităţilor lor sunt foarte apropiate”, a declarar al-Assad. În opinia sa, Executivul francez actual acţionează împotriva intereselor poporului sirian şi celor ale poporului francez. În replică, președintele Franței, François Hollande, a dat asigurări că țara sa este pregătită să-și intensifice acțiunile împotriva grupării SI în Irak

„Organizaţia Statul Islamic este pe cale să fie oprită în Irak şi în Siria”, este poziția oficială a coaliţia condusă de către SUA, dar lupta ar putea să dureze ani de zile. „Prin mia de atacuri care au avut loc din august, dinamica SI a fost oprită”, a declarat secretarul de Stat John Kerry. „Au fost nevoiţi să-şi schimbe tacticile, ceea ce le afectează acţiunile”, a adăugat oficialul american, după ce s-a întâlnit cu miniştri Afacerilor Externe din aproape 60 de ţări care participă la coaliţia împotriva acestei grupări ultraviolente în Irak şi Siria. În Irak, SUA au primit în ajutor avioane franceze, australiene, britanice, canadiene, daneze, belgiene şi olandeze. În plus, de la 23 septembrie, americanii atacă poziţii SI în Siria, cu participarea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei şi Bahreinului.



12