Laptop-urile, programate să „moară“?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Laptop-urile, programate să „moară“?

Economie 28 Ianuarie 2018 / 18:15 1105 accesări

Avocatul Gheorghe Piperea: „Uzura planificată a produselor IT, printre altele, este cea mai mare păcăleală a deceniului“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Uzura planificată a produselor IT, printre altele, este cea mai mare păcăleală a deceniului“

Uzura planificată a bunurilor de folosință „îndelungată“ e o problemă pe care comunitatea europeană (și nu numai) începe, încet-încet, să o conștientizeze. Avocatul Gheorghe Piperea spune că, în următoarele zile, îi va da în judecată pe cei de la Dell și pe distribuitorii lor exclusivi din România, fix pentru uzura programată a unui laptop - „Ca să lucrez acasă, mi-am luat acum doi ani un laptop nepretențios de la deștepții ăștia. De mai multe ori, în ultimul an, minunăția îmi dă logout automat, imediat ce introduc username-ul și parola (corecte), cu mesajul că, cică, Windows-ul vieții nu poate deschide calculatorul din cauza nu știu cărei politici de grup. Nu e vorba de nicio eroare de programare sau instalare a soft-ului. Pur și simplu mi se administrează câte un frumos glitch și, timp de două-trei zile la rând, nu mai pot face nimic cu laptop-ul. Dacă e de la soft, dau în judecată Microsoft. Dacă e de la ambii moguli IT, îi dau în judecată pe amândoi (sunt deja mii de class action contra lor, pe tema programmed obsolence)“. Despre ce este vorba? Ei bine, marile branduri trebuie să-și poată vinde în continuare produsele, într-o piața ultra-saturată, așa că le concep să se uzeze fizic sau moral în circa 20 de luni de la fabricație. Ca să rămâi în joc, trebuie să cumperi produse noi, abandonându-le pe cele „vechi“, neutilizate mai mult de doi ani, notează Piperea - „Este cea mai mare păcăleală a deceniului“.



12