Legea „Split TVA“, adoptată de Parlament. Care sunt schimbările

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea „Split TVA“, adoptată de Parlament. Care sunt schimbările

Economie 14 Decembrie 2017 / 08:20 2216 accesări

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, legea de aprobare a OUG privind plata defalcată a TVA sau split TVA, așa cum este cunoscută în mediul public. Față de varianta venită de la Guvern, legea a fost modificată în Parlament, în special la Camera Deputaților. În Camera Deputaților, legea a fost adoptată cu 163 de voturi pentru și 95 împotrivă. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu voturi 163 "pentru" şi 95 "împotrivă", proiectul de lege urmând să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

UNDE A FOST MODIFICATĂ LEGEA

Legea "SPLIT TVA" a fost modificată în Comisia de Buget a Camerei Deputaților. Astfel, potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, "au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea și plata TVA, și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018; b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei — restul contribuabililor; c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență".

Membrii comisiei au mai decis să scoată instituțiile publice și persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA din rândul celor care au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii în cont separat al furnizorului aflat în sistem split TVA.

Astfel, "persoanele impozabile, cu excepția instituțiilor publice, înregistrate în scopuri TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului /prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA", prevede textul adoptat de comisie.

EXCEPȚII

Sunt exceptate situațiile în care plata nu se efectuează direct de beneficiar către furnizor/prestator, în care plata se efectuează în natură sau prin compensare, precum și la finanțarea acordată de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare prin preluarea creanțelor, au mai stabilit deputații din comisie. Potrivit celor stabilite de comisie, contul TVA se debitează cu TVA achitată la bugetul de stat, precum și cu plata altor obligații bugetare. Firmele care achită eronat în cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din sumă începând cu ziua efectuării plății eronate până la data corectării acesteia.

Taguri articol


12