Liceeni, căscați ochii la ce fumați! Cocktailurile din etnobotanice vă pot lua mințile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nici „iarba” nu mai e iarbă

Liceeni, căscați ochii la ce fumați! Cocktailurile din etnobotanice vă pot lua mințile!

Educație 06 Mai 2018 / 18:22 797 accesări

Sănătatea ar trebui să primeze în fața distracției de câteva clipe. Cel puțin pe aspectul acesta au mizat specialiștii Centrului Regional pentru Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CREPCA) când au abordat problema etnobotanicelor combinate acre au apărut pe piața ilegală. Se pare că așa-zisele etnobotanice de acum nu mai conțin nimic din ce ar avea legătură cu denumirea propriu-zisă de etnobotanice. Elevii claselor a IX-a și a XI-a de la Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanța au aflat foarte multe amănunte despre acest lucru participând la prima activitate a proiectului „Etnobotanicele, un pariu greșit”. Proiectul este inițiat de CREPCA Constanța în parteneriat cu I.P.J. Constanța și I.S.J. Constanța în scopul prevenirii consumului de etnobotanice în mediul liceal.

Astfel, reprezentantul CREPCA a oferit informații despre efectele consumului de etnobotanice asupra organismului pe termen scurt și lung, dar și despre consecințele legale precizate de legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Elevii au aflat că dealerii, în goana lor pentru profit, le combină cu alte substanțe chimice, toxice, și se formează un cocktail care devine extrem de puternic din două, trei fumuri, iar efectele asupra organismului tânărului sunt: pupile modificate, mișcări involuntare ale ochilor, un puls crescut, transpirații puternice, încleștarea maxilarulului, insomnie, lipsa poftei de mâncare, greață sau vărsături. În plus, din punct de vedere psihic, efectele sunt chiar devastatoare: euforie, perceperea distorsionată a culorilor, halucinații, tulburări comportamentale, atacuri de panică, anxietate, momente de paranoia și tendințe sinucigașe. Se adaugă și violența sub diverse forme: scandaluri pe stradă sau în familie, vătămări corporale, ajungându-se, în final, chiar la omoruri.

Toate aceste informații au fost prezentate elevilor cu cazuri concrete de consumatori din realitate, într-o activitate interactivă menită a ridica nivelul de educare și de conștientizare a tinerilor în privința prevenirii consumului de etnobotanice. Directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga, prof. Iuliana Linea a subliniat importanța unei asemenea activități: „Considerăm că acţiunile iniţiate de Centrul Antidrog şi de I.P.J. Constanţa sunt binevenite deoarece sunt menite să prevină consumul de substanţe halucinogene şi, în acelaşi timp, să îi facă pe adolescenţi să conştientizeze riscurile la care se expun în momentul în care acceptă să intre în capcana întinsă de cei pentru care nu sănătatea este prioritară, ci profitul. Prin aceste informări şi acţiuni de prevenţie, adolescenţii nu se mai transformă într-o marfă traficată de indivizi care preţuiesc mai mult câştigul decât viaţa!”

Taguri articol


12