Liderii europeni discută astăzi despre pașaportul de vaccinare. Ce este acest pașaport

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderii europeni discută astăzi despre pașaportul de vaccinare. Ce este acest pașaport

Sănătate, Externe 21 Ianuarie 2021 / 13:14 1529 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Problema pașaportului de vaccinare urmează să fie discutată astăzi în sistem de videoconferință la cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană.

Unele țări, Grecia în special, doresc o decizie europeană privind obligativitatea acestui pașaport, care, se speră, va debloca industria turismului și a transportului aerian.
Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni solicită Uniunii Europene să susţină propunerea premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, de a crea un certificat de vaccinare anti-Covid-19 digital.

Industria aviatică este printre cele mai afectate de pandemie.
Astfel, directorul general şi CEO al IATA, Alexandre de Juniac, s-a adresat într-o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a cerut statelor membre să coordoneze o politică astfel încât Europa să să obţină în siguranţă beneficiile economice şi sociale ale libertăţii de circulaţie.

Companiile majore, organizațiile de sănătate și organizațiile nonprofit au anunțat joi dimineață că lucrează împreună pentru a crea un pașaport digital de vaccinare.
Tehnologia va ajuta la prevenirea situațiilor în care persoane pretind în mod fals că sunt vaccinate împotriva COVID.

Vaccination Credential Initiative (VIC), o coaliție de organizații din care fac parte inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, a transmis că persoanele fără smartphone-uri ar putea primi coduri QR tipărite pe hârtie pentru a putea fi verificate dacă s-au vaccinat.

Ce este pașaportul de vaccinare

Pașaportul ar însemna uniformizarea tuturor cetățenilor cel puțin la nivel european, sau chiar mondial în ceea ce privește crearea unei baze de date unice la nivel global cu vaccinarea anti-Covid.

Din perspectiva liderilor europeni și a ONU,s-ar încălca însă despre drepturile omului, acelea de a păstra informațiile personale, cele din domeniul sănătății, la tine acasă.
Însă, pe de altă parte,se emit de fiecare stat în parte acele adeverințe (certificate), într-o formă organizată, și poate fi prezentată la destinație sau la îmbarcarea în avion de către orice cetățean, cel puțin la nivelul UE, scrie Digi 24.

Surse: Mediafax, Digi 24, Bloomberg.

Taguri articol


12