Listele pentru alegerile locale trebuie să conţină 30% candidaţi-femei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Listele pentru alegerile locale trebuie să conţină 30% candidaţi-femei

Administrație 05 Septembrie 2016 / 20:19 1072 accesări

Proiectul de lege referitor la cotele de gen de 30% pe listele pentru alegerile locale a fost adoptat luni de plenul Senatului, cu 94 de voturi "pentru" şi un vot împotrivă, senatorii susţinând însă în timpul dezbaterilor că legea nu rezolvă problema reprezentării slabe a femeilor în politică.

Iniţiativa, susţinută de 161 de parlamentari de la toate partidele politice, prevede că la alegerile locale pe liste să fie reprezentate ambele sexe în proporţie de cel puţin 30%.

"Candidaturile pentru consiliile locale şi judeţene, precum şi cele pentru primari se propun de partidele politice, constituite potrivit legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată. Se pot depune candidaturi şi de către alianţele electorale consttuite în condiţiile prezentei legi, de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute de Art. 8, precum şi candidaturile independente. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat", potrivit proiectului adoptat de Senat.

În timpul dezbaterilor, majoritatea senatorilor s-a declarat de acord cu proiectul, însă a considerat că proiectul de lege nu rezolvă problema reprezentării slabe a femeilor în politică pentru că iniţiativa nu menţionează că femeile vor fi trecute pe locuri eligibile în liste.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1774 secunde