Maia Sandu vrea anularea alegerilor, Dodon ameninţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pericol mare Maia Sandu vrea anularea alegerilor, Dodon ameninţă
Externe 15 Noiembrie 2016 / 16:28 293 accesări 0 comentarii

Înfrângerea suferită la alegerile prezidențiale de duminică este greu de acceptat pentru numeroși cetățeni moldoveni, în frunte cu candidata pro-europeană Maia Sandu, cu atât mai mult cu cât mai toată Europa visa la o R. Moldova integrată în UE și nu întoarsă de unde a plecat, la sânul Mamei Rusia. Din păcate, situația riscă să se tensioneze și mai mult peste Prut, pentru că Maia Sandu vrea anularea alegerilor, iar victoriosul domn Dodon amenință să scoată lumea care l-a votat în stradă. Pericolul este mare, pentru că așa au cam stat lucrurile și la Kiev, când s-a reușit până urmă înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus, dar războiul civil continuă și azi, cu... contribuția pe furiș a Rusiei.

Candidatul pro-european la alegerile prezidențiale din R. Moldova, Maia Sandu, cere anularea scrutinului și îndeamnă cetățenii să semneze o petiție privind invalidarea turului doi. Maia Sandu afirmă că votul a fost fraudat prin imposibilitatea alegătorilor din diaspora de a-și exercita dreptul constituțional de a vota, prin vot multiplu, dar și prin plata unor cetățeni de a vota cu Igor Dodon. De asemenea, Sandu acuză și grave erori din partea Comisiei Electorale Centrale, prin inversarea rezultatului votului din mai multe secții, informează B1tv. În ciuda contestării în stradă, ales prin vot direct, Igor Dodon a anunțat deja că nu renunţă la planurile pro-ruse pe care le are pentru R. Moldova. Într-un interviu pentru presa rusă, preşedintele ales de la Chişinău spune că Acordul de Asociere cu UE este o mare greşeală şi este hotărât să convoace şi un referendum pentru denunţarea acestuia. În schimb, este mult mai încântat de o aderare la Uniunea Eurasiatică. Nu este singura legătură cu Occidentul pe care Igor Dodon vrea să o taie din calitatea lui de preşedinte. El exclude categoric aderarea la NATO, informează Digi24. Președintele ales are şi o viziune proprie în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, iar aceasta este federalizarea R. Moldova şi, implicit, prerogative crescute pentru puterea de la Tiraspol. Igor Dodon a explicat într-un interviu telefonic acordat Rossiya 24 că va declanşa alegeri anticipate, anul viitor, miza fiind îndepărtarea actualului guvern pro-european, pentru ca el și aliații săi să își poată pună în aplicare proiectele. Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturile exprimate, în timp ce candidata pro-europeană Maia Sandu a obținut 47,6% din sufragii. În urma acestui rezultat, mii de oameni au protestat la Chişinău. Scrutinul a fost extrem de tensionat în diaspora, după ce moldovenii din străinătate nu au putut vota deoarece nu au avut destule buletine de vot.

Iritat de protestele susținătorilor Maiei Sandu, Igor Dodon a afirmat marți că, în cazul care protestele vor continua, poate la rândul său să își cheme susținătorii la contramanifestații ce pot destabiliza R. Moldova.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2253 secunde