Marea Britanie, prima țară care părăsește UE! Acordul pentru Brexit a fost semnat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum vor fi viitoarele relaţii dintre UE şi Londra Marea Britanie, prima țară care părăsește UE! Acordul pentru Brexit a fost semnat
Externe 25 Noiembrie 2018 / 14:34 409 accesări 0 comentarii

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra, relatează agenţiile internaţionale de presă. Marea Britanie devine astfel prima ţară care părăseşte UE. "Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice", au scris liderii celor 27 de state membre în concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles. Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019. Liderii din UE s-au exprimat de asemenea în favoarea "unei relaţii cât mai strânse posibil" cu Londra după Brexit.

Această relaţie a făcut obiectul unei "declaraţii politice" separate de acordul de divorţ, care subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie şi care a fost de asemenea aprobat de Consiliul European.

Liderii celor 27 de state membre mulţumesc negociatorului-şef al UE, Michel Barnier, "pentru eforturile sale neobosite" şi pentru "contribuţia sa în menţinerea unităţii printre cele 27 de state membre de-a lungul negocierilor cu Londra". În procesul-verbal al summitului se reafirmă că un acord privind pescuitul este "o prioritate" şi că acesta ar trebui negociat cu Marea Britanie "înainte de încheierea perioadei de tranziţie" la sfârşitul lunii decembrie 2020.

Summitul, salvat de o înţelegere privind situaţia Gibraltarului

În anexe, printre care se numără şi o scrisoare a reprezentantului britanic la Consiliul European, precum şi o scrisoare a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, către premierul spaniol Pedro Sanchez, sunt date asigurări Spaniei asupra faptului că ea va avea un cuvânt de spus în discuţiile privind viitoarea relaţie dintre UE şi Gibraltar. Chestiunea acestui teritoriu britanic situat la extremitatea sudică a Spaniei a ameninţat desfăşurarea summitului până în ajunul reuniunii.

"Tratatul de retragere", negociat cu dificultate timp de 17 luni între Londra şi Bruxelles, mai trebuie de acum ratificat de Parlamentul European şi în special de Parlamentul britanic înainte de a intra în vigoare. Însă aprobarea parlamentarilor britanici, care ar urma să voteze în decembrie, este departe de a fi o certitudine. Declaraţia politică adoptată de liderii din UE face apel la parlamentul britanic să sprijine la rândul său acordul. "Voi face campanie cu toate forţele mele pentru a câştiga acest vot (...), pentru binele Marii Britanii şi pentru întreaga noastră populaţie", a promis premierul Theresa May într-o scrisoare deschisă publicată duminică în presa britanică. "Acum este momentul ca toată lumea să îşi asume responsabilităţile", a spus Barnier la sosirea la summitul de la Bruxelles, adăugând că "vom rămâne aliaţi, parteneri şi prieteni" cu Marea Britanie.

La rândul său, Juncker a spus înaintea summitului că a vedea că Marea Britanie părăseşte UE "nu este un moment de jubilare sau de celebrare", ci este "un moment trist şi o tragedie".

Cetăţenii din UE şi cei britanici vor circula fără vize şi după Brexit

Cetăţenii Uniunii Europene şi cei britanici vor continua să se bucure de circulaţie fără vize peste Canalul Mânecii după Brexit, cel puţin în cazul vizitelor de scurtă durată, dacă declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre UE şi Londra, făcută publică joi, va fi adoptată de ambele părţi, transmite Euractiv.Pagina a fost generata in 0.1506 secunde