Marș în Budapesta, pentru susținerea Uniunii Europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marș în Budapesta, pentru susținerea Uniunii Europene

02 Mai 2017 / 10:21 277 accesări

Mii de ungari au participat la un marș în centrul Budapestei pentru susținerea Uniunii Europene, o nouă mișcare politică protestând față de creșterea influenței ruse sub conducerea premierului Viktor Orbán, informează Euronews.

Demonstrația urmează unor serie de proteste majore ce au avut loc la Budapesta în ultimele săptămâni, declanșate de o nouă lege care ar fi urmat să închidă o universitate de vârf fondată de finanțatorul George Soros.

Momentum, o mișcare politică care a organizat demonstrația de luni numită "Noi aparținem Europei", a anunțat că va participa la alegerile parlamentare din aprilie.

Orbán a declarat că Ungaria ar trebui să rămână membră a UE, dar căută, de asemenea, reforme și dorește să evite o nouă pierdere a suveranității naționale. În ultimii șapte ani, premierul ungar a evitat verificările asupra puterii sale, preluând controlul asupra presei publice, împiedicând puterile curții constituționale și plasând loialiștii în funcții de vârf ale instituțiilor publice.

Uniunea Europeană a lansat saptămâna trecută o acțiune legală împotriva unui nou act legislativ din Ungaria ce ar putea conduce la închiderea Universităţii Central Europene, fondată de filantropul miliardar George Soros. Conform noii legi universităţile internaţionale sunt obligate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. În acest context, Universitatea Central Europeană, care este acreditată în Statele Unite ale Americii, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii de învăţământ superior.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.246 secunde