Mega-spectacol aviatic, la Tuzla

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mega-spectacol aviatic, la Tuzla

Divertisment 02 Iulie 2016 / 15:24 2588 accesări

Cea de-a zecea ediţie Aeromania, cel mai mare miting aviatic de pe litoral, a debutat sâmbătă, 2 iulie, pe Aeroportul Internaţional de la Tuzla. Spectacolul a debutat cu o paradă a aeronavelor bimotoare din flota Aeroportului Tuzla şi cu o demonstraţie de zbor cu elicoptere militare.

Înainte de show-ul aviatic, atmosfera a fost încălzită de două ansambluri de dansuri turceşti şi greceşti şi de o paradă de maşini de epocă.

"Prima şcoală privată de acrobaţie aeriană, lansată la Aeromania 2016"

Instructorul de zbor Ioan Postolache, de la Şcoala de Aviaţie a Aeroportului Tuzla a efectuat o serie de acrobaţii la bordul unui Exxtra 200, despre care crainicii show-ului spun că este cel mai potrivit aparat de zbor pentru cei care vor să înveţe acrobaţii aeriene. De altfel, la bordul unui asemenea avion vor zbura viitorii elevi ai primei şcoli private de acrobaţie aeriană, lansată în cadrul Aeromania 2016. Postolache va fi instructorul principal al acestei şcoli, care va funcţiona la Aeroportul Tuzla.

Exerciţii şi simulări militare

Pe lângă acrobaţii aeriene, Aeromania este gazda unor exerciţii militare speciale, efectuate cu două elicoptere Puma Naval, din flota Statului Major al Forţelor Navale Române. Militarii au efectuat exerciţii de inserţie-extracţie şi evacuare.

Nu puteau lipsi aeronavele MiG 21 Lancer, care oferit o demonstraţie de viteză şi agilitate veritabile, sub comanda piloţilor militari.

Retro-mobile și motociclete Harley Davidson, altfel de atracții

Aeromania 2016 nu a însemnat doar acrobații aeriene, ci și o paradă a mașinilor de epocă. De la bătrâna Dacie până la Chrysler Royal din 1930, mașinile de epocă au făcut senzație. Așa cum o femeie frumoasă reușește să întoarcă privirile bărbaților, așa și un model MG din 1947 a captat privirile spectatorilor prezenți la Aeroportul Tuzla. Proprietarul mașinii, Marius Hach, spune că e mândru de bijuteria sa. "Am cumpărat mașina din Germania. MG este o mașină englezească și pe care o prețuiesc foarte mult", a spus Hach. O alta mașină de epocă care a impresionat a fost un Chrysler Royal fabricat în 1930. Proprietarul automobilului, Claudiu Pripişi spune ca l-a achiziționat de pe site-ul de licitații e-bay. "Am cumpărat mașina de la o pensionară de 90 de ani din SUA. Automobilul se prezintă în stare perfectă, ultima recondiționare fiind făcută în 1980", a spus Pripişi. În afara mașinilor de epocă, la Aeromania 2016 au fost prezenți și un grup de motocicliști, care au prezentat spectatorilor mai multe modele de Harley Davidson.

Acrobaţii de înaltă clasă

Punctul culminant al show-ului aviatic de la Tuzla este reprezentat de acrobaţiile aeriene efectuate de cei mai buni piloţi din lume. Suita de numere acrobatice a fost deschisă de un zbor în formaţie al piloţilor instructori de la Şcoala de Aviaţie a Aeroportului Tuzla. Piloţii Bogdan Sorescu, Marius Rădulescu, Ioan Necşoiu şi Remus Rusu, aflaţi la manşele a patru aeronave Diamond DA20 Katana, i-au delectat pe spectatori cu un superb zbor în formaţie. Chiar dacă de la sol părea că zborul este o joacă pentru cei patru piloţi, din aer nu a fost atât de simplu, dat fiind faptul că la Tuzla bate vântul şi, potrivit specialiştilor, turbulenţele se simt mai puternic la aceste aeronave uşoare. Zborul instructorilor de la Tuzla a fost urmat de un număr de acrobaţie aeriană de înaltă clasă, executat de multiplul campion mondial la acest sport Jurgis Kairys. El a efectuat cunoscutele figuri "Micul Loop şi "Roata lui Kairys" (ce seamănă cu o roată din parcurile de distracţii), create chiar de el. Pe lângă aceste acrobaţii binecunoscute, Kairys a pregătit şi câteva figuri surpriză. Chiar la începutul numărului său, Kairys a desenat cu avionul său (JuKa) o inimă pe cer. De asemenea, ca o veritabilă vedetă, el le-a oferit admiratorilor săi un autograf (monogramă "J"), dar scris tot cu avionul pe cer. Pentru că vremea a fost favorabilă acrobaţiilor, Kairys nu a ratat ocazia să efectueze o serie de 24 de tonouri (răsuciri scurte şi rapide), care au făcut deliciul publicului. Kairys a fost urmat de formaţia Hawks of România de la Aeroclubul României. Sub conducerea lui George Rotaru, directorul Aeroclubului, formaţia a desenat inimi, spirale şi cercuri pe cer, ceea ce a stârnit admiraţia tuturor spectatorilor prezenţi. Una dintre cele mai cunoscute figuri ale lor, denumită "Helix" (o spirală lungă desenată de unul dintre piloţi în jurul liniilor drepte desenate de alţi trei piloţi ce zboară în formaţie) a fost unul dintre cele mai frumoase momente de la Aeromania 2016. Figura a fost completată de acrobaţiile pilotului solo Andrei Şerbu, care a făcut senzaţie pe cer.

Zece ani de activitate pentru Iacării Acrobaţi

Surprizele au continuat şi în timpul numărului Iacarilor Acrobaţi, prima formaţie privată de acrobaţie aeriană din România. Reputaţii piloţi şi instructori de zbor Ioan Postolache, Dan Ştefănescu şi Dan Conderman au extaziat publicul cu spiralele, tonourile şi cercurile ample (mari cât vezi cu ochii) pe care le-au făcut. Inspiraţi de colegii lor de la Hawks of România, dar şi de Jurgis Kairys, cei trei au desenat o inimă pe cer, în semn de recunoştinţă şi admiraţie pentru publicul care le-a fost alături de-a lungul timpului. Aeromania 2016 înseamnă, pentru Iacării Acrobaţi, zece ani de activitate. Formaţia şi-a făcut debutul în 2006, tot la Aeromania. Postolache, Ştefănescu şi Conderman au activat, înainte de a deveni Iacării Acrobaţi, în formaţia Hawks of România. Crainicul evenimentului, Andrei Lucescu, a spus, la un moment dat, că, atunci când nu se ocupă cu acrobaţii, cei trei sunt piloţi de linie şi instructori la diverse companii aeriene. Ioan Postolache este instructor de zbor chiar la Şcoala de Aviaţie de la Tuzla. Tot Andrei Lucescu a spus că, pentru cei trei, acrobaţia aviatică este, mai degrabă, o relaxare, un hobby. De aceea nu ratează niciun miting aviatic la care sunt invitaţi.

"Bandiţii aerului" s-au vânat reciproc în stil tâlhăresc

De departe cel mai frumos şi cel mai admirat număr al serii a fost "Vânătoarea tâlhărească" a formaţiei Air Bandits, alcătuită din Iacării Acrobaţi (Ioan Postolache, Dan Ştefănescu şi Dan Conderman) şi Jurgis Kairys. Mereu surprinzător, numărul aviatico-pirotehnic recrează o scenă din cel de-al Doilea Război Mondial, în care Jurgis Kairys este urmărit de Iacării Acrobaţi, în timpul unor explozii şi focuri de artificii. Deşi urmăreşte acelaşi scenariu de fiecare dată, numărul nu iese niciodată la fel, spun pasionaţii şi cunoscătorii spectacolelor aviatice. După spectacol, "Bandiţii" au simţit nevoia să îşi întâlnească şi să dea mâna cu admiratorii care le scandau numele. "Vânătoarea tâlhărească" a fost urmată de un concert Mihai Mărgineanu, el însuşi fost elev al Şcolii de Aviaţie de la Tuzla. El a recunoscut că s-a apucat de pilotaj pentru a se lecui de frica de avion şi, înainte de ultimul său cântec din program, "Aviaţia", i-a îndemnat pe părinţi să îşi îndrume copiii spre o carieră în pilotaj. "Daţi-va copiii la aviaţie", a spus Mărgineanu. Recitalul lui Mărgineanu este urmat de un concert incendiar Zdob şi Zdub.

În timpul show-ului a existat şi un mic incident. Într-o lansare de paraşutişti, unul dintre paraşutişti a avut parte de o aterizare nu tocmai plăcută, şi s-a rănit uşor. Un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa care, de altfel, se află oricum la eveniment, a intervenit prompt pentru a-l ajuta pe paraşutist. Aşa că totul s-a terminat cu bine.

Taguri articol


12