Mersul trenurilor, afectat de un protest spontan la CFR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mersul trenurilor, afectat de un protest spontan la CFR

Social 22 Martie 2017 / 08:31 2336 accesări

Compania Naţională de Căi Ferate informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. "Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă", transmite CFR. În jurul orei 8.00, erau trenuri oprite pe şapte regionale: Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi. "Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern", mai spune CFR.

Miercuri, la ora 15.00, este programată o nouă rundă de negocieri. "De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor", transmite CFR.

Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

ZECI DE TRENURI, ÎNTRE CARE TREI INTERNAŢIONALE, OPRITE ÎN GĂRI

Zeci de trenuri, între care două internaţionale spre Budapesta şi unul care venea de la Viena, sunt oprite în gări, în urma unui protest spontan al angajaţilor CFR. Mai multe persoane au cumpărat bilete şi aşteaptă pe peron, în speranţa că greva se va opri şi trenurile vor pleca din staţii. Liderul Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj, Marius Mureșan, a declarat, miercuri, că angajații din căile ferate sunt nemulțumiți și de faptul că nu s-a încheiat Contractul Colectiv de Muncă.

MINISTRUL TRANSPORTURILOR: GREVA LA CFR A FOST DECLANȘATĂ DUPĂ CE AM FOST ASIGURAȚI CĂ NU VA AVEA LOC

Ministrul Transporturilor a declarat miercuri că cei de la calea ferată au declanșat greva după ce cu o seară înainte s-au purtat discuții la minister și se convenise că nu va avea loc nici un conflict de muncă. Greva de la CFR a avut loc după ce marți seară reprezentanții Ministerului Transporturilor s-au întâlnit cu cei ai administraţiei şi ai federaţiilor sindicatele reprezentative fiind discutată problema creșterii anvelopei salariale cu 22,5%, dar și expirarea contractului colectiv de muncă. „Am primit asigurări că nu va fi declanșată greva”, a declarat, la începutul ședinței de guvern, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Acesta a spus că miercuri, la ora 15, vor avea loc noi întâlniri cu reprezentanții administraţiei şi ai federaţiilor sindicatele.

ACTIVITATEA FEROVIARĂ, RELUATĂ DUPĂ 8 ORE

CFR SA a anunțat, în jurul orei 15.00, că activitatea feroviară a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, CF Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, la acea ora purtându-se discuţii pentru încetarea protestului spontan cu angajaţii din anumite staţii de pe raza de activitate a regionalelor Braşov şi Timişoara. Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA precizează că trenurile care au fost oprite în staţiile de formare vor fi reprogramate pentru reînscrierea în circulaţie, iar cele care au staţionat în gările de pe traseu îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale. „În urma discuţiilor purtate în prima parte a zilei între conducerea companiei şi salariaţii care au declanşat acest protest spontan s-au dat asigurări că vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, aceştia fiind informaţi că odată cu aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA”, menționează CFR într-un comunicat.

Reprezentanții CFR precizează că o continuare a protestului nu este legală. „Salariaţiilor li s-a atras atenţia că mesajul lor a fost înţeles, dar că o continuare a acestor forme de protest este în afara legii, aduce prejudicii importante companiei şi afectează toţi pasagerii care şi-au programat călătoria pentru ziua în curs”, se arată în comunicat.12
Pagina a fost generata in 0.1627 secunde