Ministrul Mediului: Peste 70% din țară, afectată de diverse faze ale secetei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Mediului: Peste 70% din țară, afectată de diverse faze ale secetei

Social 06 Iulie 2022 / 13:52 540 accesări

Ministrul Mediului, Tanczos Barna:

"Facem încă o dată, în mod repetat, apel la populație, ca în această perioadă să utilizeze apă potabilă strict pentru consumul din gospodărie, pentru consumul pentru care se face, se pregătește, se produce, practic, apa potabilă. Este o risipă pe care nu ne-o permitem acuma, să folosim această apă potabilă în scop agricol, să folosim apă potabilă trecută prin captare, prin tratare, prin pregătire pentru a fi potabilă, să folosim pentru scop agricol, pentru irigații".

"Ne referim strict la folosirea apei în gospodărie - în curte, în grădină, în acele mici suprafețe care sunt anexate caselor, grădinilor, curților, nu vorbim de irigațiile la scară largă. Acolo ANIF-ul (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) împreună cu ANAR-ul (Administrația Națională Apele Române) asigură în momentul de față necesarul de apă, nu sunt probleme semnificative.

Apelul îl fac către cei care folosesc apa potabilă care intră prin țeavă în curte, vine dintr-un sistem de captare, tratare, alimentare a localității cu apă potabilă, ca acea apă să nu fie folosită în scop agricol, pentru că nu este o apă care să fi fost produsă în acest scop - creșterea exagerată a consumului în această perioadă secetoasă periclitează exact localitatea respectivă, periclitează siguranța alimentării cu apă potabilă exact în localitatea în care nu se înțelege că, din păcate, câteva săptămâni, va trebui să nu folosească această apă pentru irigații", a precizat ministrul, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

"În ceea ce privește seceta pedologică, putem afirma că peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice - moderată, puternică sau extremă. Avem, din păcate și zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă, la nivel de 0-100 de cm a solului, a stratului unde se măsoară umiditatea", a adăugat el.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1547 secunde