Mormântul lui Hetpet descoperit la Gizeh

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cairo, Egipt

Mormântul lui Hetpet descoperit la Gizeh

Externe 04 Februarie 2018 / 11:35 771 accesări

Arheologii din Egipt au descoperit un mormânt vechi de 4.400 de ani, lângă piramidele de pe platoul din Giza, Cairo, a declarat sâmbătă Ministerul Antichităților. Autoritățile speră că descoperirile vor ajuta la relansarea sectorului turistic al țării.

Mormântul a fost găsit într-o zonă mai largă a necropolei occidentale din Giza, despre care se știe că găzduiește morminte din Vechiul Regat.

Probabil a aparținut unei femei cunoscute sub numele de Hetpet, pe care arheologii o consideră apropiată de vechii regi egipteni din cea de-a cincea dinastie.

Mormântul, prezentat sâmbătă în mass-media, este construit din cărămidă și include picturi în stare bună reprezentând-o pe Hetpet privind diferite scene de vânătoare și pescuit.

Alte scene prezintă o maimuță - în vremurile faraonilor maimuțele erau de obicei ținute ca animale domestice - luând fructe sau dansând în fața unei orchestre.Scene asemănătoare au fost găsite în alte morminte aparținând celei din urmă dinastii, a XII-a, potrivit declarației ministerului.

Arheologii au făcut și alte descoperiri în apropierea sitului încă din secolul al XIX-lea, iar Mustafa Waziri, care a condus misiunea, consideră că mai sunt multe de găsit.

"Aceasta este o zonă foarte promițătoare. Ne așteptăm să găsim mai multe relicve", a declarat Waziri reporterilor de la site. "Am îndepărtat între 250 și 300 de metri cubi de straturi de pământ pentru a găsi mormântul.

"Ceea ce vedem deasupra suprafeței pământului din Egipt nu depășește 40% din ceea ce are deținut miezul", a adăugat el.

Waziri crede că Hetpet a avut un alt mormânt în necropola occidentală din Giza și a spus că lucrările de excavare sunt în curs de desfășurare pentru a-l găsi. Hetpet este o figură cunoscută în antichitatea egipteană, deși mumia ei nu a fost descoperită. Fragmente de artefacte aparținând lui Hetpet au fost găsite în aceeași zonă în 1909 și au fost mutate într-un muzeu din Berlin la vremea respectivă.

Cu toate descoperirile deja făcute despre Egiptul antic, experții spun că speră să găsească mult mai multe dovezi arheologice - în parte datorită tehnologiei moderne – care se află încă îngropate sub deșertul vast.

Taguri articol


12