Moscova rămâne fără „pionul“ din Cecenia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moscova rămâne fără „pionul“ din Cecenia

Externe 27 Noiembrie 2017 / 15:01 688 accesări
Ramzan Kadârov a declarat că este pregătit să-și dea viața pentru Vladimir Putin

Ramzan Kadârov a declarat că este pregătit să-și dea viața pentru Vladimir Putin

Liderul cecen Ramzan Kadârov a anunțat că este pregătit să renunțe la funcție, lăsând Kremlinul să îi aleagă succesorul. Kadârov, în vârstă de 41 de ani, tatăl a 12 copii, a fost acuzat de organizațiile pentru drepturile omului de arestări arbitrare și torturi contra opozanților, toleranță zero față de minoritățile sexuale și declarații politice stânjenitoare pentru Kremlin. Fost rebel islamist, aflat la conducerea Ceceniei începând din 2007, Kadârov a fost reconfirmat în funcție de președintele rus, Vladimir Putin, în martie anul trecut, dar a fost avertizat că legislația rusă trebuie să fie implementată strict în republica caucaziană cu majoritate musulmană. Întrebat într-un interviu televizat dacă este pregătit să demisioneze, Ramzan Kadârov a răspuns: "Pot spune că acesta este visul meu. Cândva a fost nevoie de oameni ca mine pentru a lupta, pentru a pune lucrurile în ordine. Acum avem ordine și prosperitate și a sosit timpul schimbărilor în Republica Cecenă".

Întrebat pe cine ar vedea drept succesor al său în actuala funcție, acesta a refuzat să dea vreun nume. "Aceasta este prerogativa conducerii statului. Dacă mă întrebați, există câteva persoane care sunt 100% capabile de a îndeplini aceste responsabilități la cel mai înalt nivel", a răspuns liderul cecen, fără a oferi alte detalii.

Devastată de două conflicte în care trupele guvernamentale au luptat contra rebelilor separatiști, Cecenia a fost reconstruită grație fondurilor generoase venite de la bugetul federal al Rusiei, fiind una dintre regiunile cu cele mai multe subvenții. Descriindu-l pe Vladimir Putin drept idolul său, Ramzan Kadârov a declarat că este gata să moară pentru președintele rus și să-i îndeplinească orice ordin. El a negat ferm orice implicare a cecenilor în asasinarea liderului opoziției ruse Boris Nemțov în 2015. În luna iunie, un tribunal moscovit a condamnat cinci bărbați ceceni pentru uciderea lui Nemțov, unul dintre cei mai duri critici ai lui Putin.

Taguri articol
MoscovaCeceniaRusiaCondamnatConflictRebeliFonduriTrupe


12
Pagina a fost generata in 0.1651 secunde