Mutație a virusului insolvenței - „infectează“ și firme mari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Una se deschide, două se închid

Mutație a virusului insolvenței - „infectează“ și firme mari

Economie 04 Martie 2016 / 14:50 463 accesări

România are cea mai mare rată a insolvențelor la mia de firme (45) din Europa Centrală și de Sud-Est

România are cea mai mare rată a insolvențelor la mia de firme (45) din Europa Centrală și de Sud-Est

La fiecare firmă înmatriculată, alte două se închid, în România care se vrea pro-business

La fiecare firmă înmatriculată, alte două se închid, în România care se vrea pro-business

Circa 10.000 de noi proceduri de insolvență au fost deschise în 2015, în scădere cu 51% față de 2014 și cu 43% față de media ultimilor zece ani. E de bine? Ai zice că da, că mediul de afaceri este prietenos, că taxarea muncii nu-i absurdă, că birocrația nu-i lasă pe manageri fără nervi și că instituția de forță ANAF nu-și cere partea fix de la companiile care încearcă să nu moară și să țină joburi. Te-ai înșela. De fapt și de drept, nu prea mai avem firme care să dea insolvență. Ba mai mult de-atât, „puținele“ societăți care intră în reorganizare nu sunt micro și nici măcar mici, ci medii spre mari. Virusul insolvenței a ajuns și la ele, după ce, în timpul crizei și avalanșei de acte normative implementate de politruci populiști fără minte, firmele mici au dispărut pe capete.

ADEVĂRUL ASCUNS Anul trecut, în România au fost deschise 10.000 de noi proceduri de insolvență, în scădere cu 51% față de anul precedent și cu 43% față de media ultimului deceniu. „România înregistrează în continuare o incidență a insolvențelor la mia de firme de peste patru ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Sud-Est - 45 de cazuri. Asta ne plasează pe primul loc în regiune“, avertizează analiștii Coface. Ei subliniază și trendul îngrijorător al insolvențelor cu greutate - „Peste 570 de companii cu cifră de afaceri de peste un milion de euro fiecare au intrat în reorganizare, în 2015. Și, din păcate, deși numărul înmatriculărilor a crescut cu peste 10%, se menține rata de două companii care își întrerup activitatea la fiecare firmă nou-înființată“.

TREND ÎNGRIJORĂTOR Cele mai mari 20 de companii intrate în insolvență anul trecut au afaceri de cinci miliarde lei, primii cinci jucători aflați în procedură de reorganizare realizând aproape 60% din business, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). „Efectul de contagiune şi propagare a unor şocuri negative este mult mai rapid în prezent. Pe fondul restricţiilor de finanţare din ultimii ani, companiile mari au jucat un rol din ce în ce mai mare de „bănci comerciale“ pentru IMM-uri. Acest lucru s-a transformat rapid într-un dezavantaj“, comenta, recent, specialistul Coface, Iancu Guda. Cea mai mare firmă intrată în insolvenţă anul trecut (şi mai apoi în faliment) este compania de asigurări Astra Asigurări. În retail, cea mai importantă insolvenţă a fost cea a companiei Family Home Concept SRL (fosta Domo Retail SRL).

2016, CA 2015 În prima lună din 2016, numărul insolvențelor a fost de 662, în scădere cu circa 29% față de aceeași lună din 2015. Cele mai multe sunt în municipiul București (160), Bihor (50), Timiș (38), Iași (37) și Constanța (32). „La Constanța, numărul insolvențelor a scăzut cu aproape 45% față de același interval din 2015“, au precizat, pentru „Telegraf“, reprezentanții locali ai ONRC. În funcție de domeniul de activitate, la nivel național, cele mai multe insolvențe (224) au fost deschise de către firmele din comerțul cu ridicata și amănuntul. Alte domenii cu probleme sunt, ca de obicei, serviciile (29), construcțiile (88) și industria prelucrătoare (59).

Taguri articol


12