Năvodărenii vor plăti printre cele mai mari tarife la căldură din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pînă pe 15 octombrie, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi autorităţile locale trebuie să definitiveze tarifele la căldura care va ajunge în locuinţele constănţenilor pe parcursul sezonului rece. Cu toate că în această vară Executivul a avansat tariful naţional cu puţin peste un milion de lei vechi, odată cu stabilirea preţurilor locale de referinţă, cei mai mulţi români vor plăti mai mulţi bani pentru a nu îngheţa în apartamente. Dacă la Constanţa tariful local de referinţă nu depăşeşte 1,5 milioane de lei vechi, comparabil cu cele practicate în Deva, Galaţi, Craiova şi Petroşani, la Năvodari, înaintarea valorii de 2,12 milioane de lei vechi pune populaţia în situaţia de a plăti printre cele mai mari preţuri pe gigacalorie din România.

Năvodărenii vor plăti printre cele mai mari tarife la căldură din România

Eveniment 09 Octombrie 2006 / 00:00 1104 accesări

“Bătălia“ pe preţul căldurii a intrat în linie dreaptă, însă deşi mai este o săptămînă pînă cînd autorităţile locale vor stabili preţurile finale, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a luat-o înainte şi a stabilit tarifele de referinţă pentru alte 12 localităţi, inclusiv Constanţa şi Năvodari. În baza metodologiei de calculare a energiei termice, tariful naţional de 1,075 milioane de lei pe gigacalorie a fost înlocuit cu preţurile locale de referinţă, decizia autorităţilor vizînd acoperirea costurilor reale de producţie a căldurii. Preţurile locale de referinţă sînt stabilite atît în funcţie de specificul zonei, cît şi de posibilitatea bugetelor locale de a aloca ajutoare românilor în vederea achitării facturilor la plata energiei termice. Dacă pînă acum populaţia plătea la jumătate de preţ gigacaloria ieşită din instalaţii, restul fiind subvenţionată, în această iarnă, constănţenii vor plăti tarife cuprinse între 1,46 şi peste două milioane de lei vechi. Conform primelor calcule, în municipiul Constanţa gigacaloria va costa 1,46 de milioane de lei vechi, preţ mediu comparativ cu celelalte oraşe din ţară. Printre cele mai scumpe tarife din România la căldură se numără oraşul Năvodari - 2,121 de milioane de lei vechi pe gigacalorie, devansat doar de Suceava, la polul opus aflîndu-se municipiile Deva – 1,18 de milioane de lei, Galaţi – 1,22 de milioane, Craiova – 1,27 milioane de lei, dar şi Petroşani – 1,34 de milioane de lei vechi.

Potrivit prevederilor legale, statul va suporta, pentru o perioadă de cel mult patru ani, maxim 45% din costurile de achiziţie a combustibilului pentru centralele termice, în vreme ce autorităţile locale vor fi obligate să acorde o subvenţie de cel puţin 10% din preţul gigacaloriei. Totuşi, ţinînd cont de faptul că cele mai multe persoane au ajuns să consume chiar şi apa rece cu moderaţie, mai ales bătrînii cu venituri reduse aflaţi într-o goană permanentă după economii, este de aşteptat ca nivelul termic în apartamentele constănţenilor să ridice probleme odată cu achitarea facturilor la energie. Cei mai fericiţi vor fi constănţenii care şi-au montat repartitoare de costuri şi care vor avea posibilitatea să îşi dozeze consumurile în funcţie de necesităţi, astfel încît calorifele acestora să nu rămînă îngheţate. Valorile propuse de ANRE vor fi analizate de către administraţiile locale, care vor decide şi preţurile finale, Consiliile Locale avînd chiar posibilitatea de a stabili un nivel mai mic, egal sau mai mare decît cel avansat de autorităţi.



12