Nereguli grave, descoperite la Agenţia Naţională de Transplant

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Voiculescu: Pacienţii de pe listele de aşteptare nu beneficiază de şanse reale

Nereguli grave, descoperite la Agenţia Naţională de Transplant

Sănătate 26 Noiembrie 2016 / 14:58 454 accesări

Ministrul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, că verificările Corpului de Control la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate, fiind descoperite nereguli "grave", echipa de control constatând că procedurile şi criteriile de transplant nu există.

"Echipa de control Ministerul Sănătăţii a constatat că aceste criterii şi proceduri de alocare a organelor nu există. Nu există o listă de aşteptare la nivel naţional pentru fiecare organ. Nu există un regulament de alocare a organelor ci doar o cutumă. Din aceste motive, alocarea de organe nu se face întotdeauna după cirterii clare. Pacienţii de pe listele de aşteptare nu beneficiză întotdeauna de şanse reale. E posibil să fie în vârful listei, să existe un organ dar să nu fie el cel care intră în sala de operaţie. Nu există proceduri clare pentru contactarea pacienţilor beneficiari", a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a dat exemplul unui centru de transplant unde s-au făcut 140 de transplanturi într-un an pe o singură arie patologică, mai mult de jumătate dintre pacienţii beneficiari fiind înscrişi pe liste în acelaşi an. Aceştia au beneficiat de transplant deşi pe lista de aşteptare existau pacienţi înscrişi în anul 2005.

Vlad Voiculescu a anunţat că a sesizat organele abilitate în acest caz.

"Am dispus realizarea în regim de urgenţă a regulamentului de alocare a organelor. Investigaţiile în acest domeniu vor continua în ciuda oricăror calomnii. Fac apel la bunul simţ şi umanitatea actorilor politici. Vreau să înţeleagă ca vorbim de vieţile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, să înţeleagă că e profund imoral să transforme un subiect medical delicat şi complex ca transplantul în cal de bătălie electorală", a mai precizat ministrul.

În ceea ce priveşte transplantul pulmonar, ministrul Sănătăţii susţine că România nu are posibilitatea nici măcar de recuperare postoperatorie, precizând că "modul în care s-au cheltuit banii la Sfânta Maria va fi lămurit săptămâna următoare". Pe data de 8 şi 9 decembrie, Corpul de Control al ministrului va fi însoţit de o comisie internaţională de specialişti la verificările ce vor fi efectuate la unitatea medicală după ce primarul Capitalei îşi va da acordul pentru control. În cadrul conferinţei de presă, Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societăţii Române de Pneumologie a transmis că în prezent sistemul sanitar din România nu este pregătit să susţină în deplină siguranţă pentru pacient transplantul pulmonar.12
Pagina a fost generata in 0.2031 secunde