NEVOIE URGENTĂ DE SÂNGE! Să salvăm împreună pacienți cu boli grave!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanța

NEVOIE URGENTĂ DE SÂNGE! Să salvăm împreună pacienți cu boli grave!

Sănătate 22 Noiembrie 2017 / 18:03 2614 accesări

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța anunță că solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile. ”Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament”, potrivit CRTS. Astfel, angajații unității sanitare fac un efort și vin la lucru pentru potențialii donatori și în unele zile de sâmbătă. De exemplu, cine dorește să ajute la salvarea unei vieți, poate merge sâmbătă, 25 noiembrie, în intervalul orar 9.00 - 13.00, la sediul CRTS din Constanța, de lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” - Ambulatoriul nr. 1. ”CRTS dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în weekend-uri, dar fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul. Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge”, scrie directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă.

CINE POATE DONA/BENEFICII!

Specialiștii CRTS au anunțat cine poate dona sânge, dar și care sunt beneficiile. Pot dona sânge persoane cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcţie de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcţie de înălţime, constituţie) care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inima, etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inima, neurologice, alte boli cronice care ar contraindică donarea de sânge.

CU 3 ZILE ÎNAINTE DE DONARE ESTE INTERZIS CONSUMUL DE BĂUTURI ALCOOLICE!

În ziua donării se recomandă un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minim 500 ml lichide. Interval minim între 2 donări este de 2 luni, iar numărul maxim de donări/ an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbaţi (în funcţie de evaluarea medicală). Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari; decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu/ reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge; reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii cu domiciliul/reşedinţa în oraşul Constanţa, pentru o perioada de o lună.



12