Pamela Anderson și Patrick Stewart sunt caritabili în felul lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu toată lumea își toarnă apă cu gheață în cap

Pamela Anderson și Patrick Stewart sunt caritabili în felul lor

Monden 25 August 2014 / 00:00 640 accesări

Pamela Anderson a refuzat să se alăture vedetelor care au acceptat provocarea găleţii cu gheaţă, pentru a strânge bani spre ajutorarea persoanelor bolnave de scleroză laterală amiotrofică, actriţa criticându-i pe iniţiatorii campaniei, întrucât fac teste pe animale pentru găsirea unui tratament. Într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, Pamela Anderson a spus că ar vrea să provoace asociaţia ALS să oprească testele pe animale. Fosta vedetă ”Baywatch”, în vârstă de 47 de ani, a precizat că experimentele făcute pe animale, pentru a se găsi un tratament pentru scleroza laterală amiotrofică, cunoscută şi ca maladia Lou Gehrig, nu au avut rezultate pozitive. De asemenea, starleta i-a încurajat pe fanii săi să sprijine fundaţiile filantropice care nu rănesc animalele şi care investesc timp şi resurse în găsirea tratementelor avansate, relevante pentru oameni. Pamela Anderson este cunoscută ca fiind o activistă pentru drepturile animalelor şi a fost numită de organizaţia PETA, în 2010, Persoana Anului.

Zeci de mii de persoane, celebrităţi şi oameni obişnuiţi, au început din luna iulie să-şi arunce câte o găleată cu gheaţă pe cap, să filmeze momentul şi să îl publice pe reţelele de socializare, provocându-i şi pe alţii să facă acelaşi lucru contra unei donaţii de 100 de dolari. Campania ALS „Ice Bucket Challenge“ are scopul de a susţine asociaţia ALS, care luptă contra maladiei Charcot, cunoscută şi ca maladia Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă. Mai multe vedete din divertismentul american au acceptat această provocare, printre acestea numărându-se Steven Spielberg, Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake, Taylor Swift, James Franco, Ben Affleck, Lena Dunham şi Oprah Winfrey. Totodată, politicieni, echipe întregi de sportivi şi personalităţi din lumea afacerilor au intrat în acest joc, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi Bill Gates, fondatorul Microsoft, numărându-se printre aceștia. De asemenea, văduva senatorului Robert Kennedy, Ethel Kennedy, în vârstă de 86 de ani, a acceptat să participe la acest joc şi l-a provocat şi pe preşedintele SUA, Barack Obama, să se implice. Potrivit Casei Albe, acesta a refuzat provocarea, însă a promis o donaţie. Potrivit Facebook, de pe 1 iunie până pe 17 august, peste 28 de milioane de persoane au vorbit despre provocarea ce a atins aproape toate ţările din lume şi 2,4 milioane de videoclipuri au fost publicate.

IRONIE ENGLEZEASCĂ Actorul britanic Patrick Stewart, devenit celebru graţie rolului căpitanului Jean-Luc Picard din serialul ”Star Trek”, ironizează provocarea găleţii cu gheaţă, folosind două cuburi de gheaţă pentru a-şi prepara un pahar cu whisky, după ce face o donaţie. Patrick Stewart şi-a asumat în cel mai demn mod de până acum această provocare. Într-un mod ironic, actorul britanic le arată celebrităţilor - care s-au întrecut în a-şi turna găleţi cu apă şi gheaţă pe cap şi în a posta înregistrările momentelor respective pe internet - cum ar trebui, de fapt, abordată această provocare. Astfel, într-o înregistrare video postată vineri pe contul său de pe platforma Twitter, actorul în vârstă de 74 de ani apare într-o cameră de hotel, aşezat la o masă. În primele momente ale înregistrării, actorul scrie un cec a cărui valoare nu este făcută publică, după care trage aproape de el o frapieră din care ia două cuburi de gheaţă pe care le foloseşte pentru a-şi prepara un pahar cu whisky. Fără a spune vreo vorbă, actorul închină paharul în cinstea privitorilor, după care îşi savurează băutura şi zâmbeşte. Până în prezent, înregistrarea video cu Patrick Stewart a atras peste 5 milioane de vizualizări pe platforma YouTube. Potrivit theverge.com, în momentul în care a început această campanie pentru ajutorarea persoanelor bolnave de scleroză laterală amiotrofică, regula era simplă: donarea unei sume de bani sau turnarea unei găleţi cu gheaţă pe cap. Astfel, turnarea unei găleţi cu gheaţă pe cap a fost un act gândit de iniţiatorii campaniei ca un stimulent pentru ca oamenii să fie caritabili şi nu pentru a fi în acelaşi timp şi caritabili, şi răciţi.

Scleroza laterală amiotrofică - boala Lou Gehrig - se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală - mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia.

Printre personalităţile care suferă de această boală se numără şi astrofizicianul britanic Stephen Hawking.



12