Parlamentul, transformat într-o anexă a Cotroceniului?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mișcările de stradă au ajuns instrument pentru o lovitură de palat Parlamentul, transformat într-o anexă a Cotroceniului?
Politică 18 Noiembrie 2015 / 17:45 722 accesări 1 comentariu

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: „Instalarea unui Guvern tehnocrat este un atac la adresa democrației, iar Parlamentul riscă să se transforme în masă amorfă de manevră, un pion pe tabla de șah a președintelui”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: „Instalarea unui Guvern tehnocrat este un atac la adresa democrației, iar Parlamentul riscă să se transforme în masă amorfă de manevră, un pion pe tabla de șah a președintelui”

Fostul europarlamentar Adrian Severin: „După ce proiectele lui Iohannis „Justiția mea”, „Serviciile mele” și „Guvernul meu” au fost realizate, la rând stă și „Parlamentul meu””

Fostul europarlamentar Adrian Severin: „După ce proiectele lui Iohannis „Justiția mea”, „Serviciile mele” și „Guvernul meu” au fost realizate, la rând stă și „Parlamentul meu””

În luna ianuarie a acestui an, preşedintele Klaus Iohannis declara că îşi doreşte un Guvern doar al său, cu care să se simtă confortabil. Iar visul i-a îndeplinit în aceste zile, când la Palatul Victoria a fost instalat Executivul Cioloș, care este creația exclusivă a șefului statului. Putem afirma, fără nicio urmă de îndoială, că Iohannis are, în sfârșit, „Guvernul său”, la care a visat încă de când a fost instalat la Cotroceni. Treaba cu „Guvernul meu” i-a ieșit lui Iohannis mult mai bine decât spera el, în condițiile în care PNL s-a tot încălzit în umbra Cotroceniului, în speranța că va putea pune mâna pe putere prin veșnicul candidat de premier Cătălin Predoiu. În toată ecuația cu Guvernul Cioloș, clasa politică a avut un rol cât se poate de minimal. În afara faptului că au fost nevoiți, conform legii, să dea votul de învestitură, deputații și senatorii nu au avut nicio contribuție la formarea noului Cabinet. Este pentru prima dată în istoria postdecembristă când politicienii asistă de pe margine la formarea unui Guvern. Practic, prin ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, Parlamentul a devenit element de decor. Nu o spunem doar noi, ci mai mulți politicieni, care trag un semnal de alarmă. Unul dintre aceștia este președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat că instalarea unui Guvern tehnocrat este un atac la adresa democrației, iar Parlamentul riscă să se transforme în masă amorfă de manevră, un pion pe tabla de șah a președintelui. ”Ne îndreptăm cu pași repezi spre o republică prezidențială. Nu spun că este bine sau rău acest lucru, dar cred că nu este bine să dai puterea unui singur om. Iar ceea ce s-a întâmplat cu nominalizarea lui Cioloș ne demonstrează că Iohannis va fi singurul care va tăia și spânzura în această țară. Șeful statului ar putea să numească premierul fără să ne mai consulte pe noi”, a spus Tăriceanu. El afirmat că ceea ce a făcut Iohannis nici Băsescu nu a reușit. „Și fostul șef de stat a călcat în picioare Parlamentul atunci când a condus țara, dar lui Iohannis i-a ieșit mult mai bine”, a conchis președintele Senatului.

URMEAZĂ „PARLAMENTUL MEU” Imaginea unui președinte cu puteri sporite este creionată și de fostul premier Adrian Năstase, care a remarcat un gest în premieră al lui Iohannis la instalarea noului Executiv. Participarea președintelui la ceremoniile de la Guvern și de la unele ministere de predare/primire a protofoliului este interpretată de Năstase ca fiind menită să arate că „Iohannis este șeful lui Cioloș”. Un mesaj dur a venit și din partea fostului europarlamentar Adrian Severin, care spune că senzația este că „protestele din stradă au fost confiscate prin numirea lui Cioloș”. „De ce atâta liniște în oraș?”, se întreabă Severin. Fostul europarlamentar îl susţine necondiţionat pe Tăriceanu și își exprimă teama că, după ce proiectele lui Iohannis „Justiția mea”, „Serviciile mele” și „Guvernul meu” au fost realizate, la rând stă și „Parlamentul meu”.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1543 secunde