Poeta Sanda Ghinea, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poeta Sanda Ghinea, la ceas aniversar

Cultură 16 Ianuarie 2012 / 00:00 931 accesări

Se pare că, încă de la naştere, destinul Sandei Ghinea a fost... pecetluit, pentru că şi-a făcut apariţia în această lume - câţi poeţi se pot „mândri” cu aşa ceva?! - chiar de ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al românilor. Scriitoarea, decan de vârstă al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, a aniversat, ieri, 80 de ani.

Pe site-ul filialei pontice a asociaţiei de creaţie, colegii săi au postat, pe lângă frumoase gânduri „la aniversară”, poezia „Mânzul”, apărută în primul număr al revistei „Tomis” din 1 iulie 1966. „Îi dorim tot binele din lume, mulţumindu-i, recunoscători, pentru adevăratele lecţii de rostire poetică prilejuite de lecturile sale publice, pentru că a ales să evoce, cu înfiorare, universul mirific al copilăriei şi, nu în ultimul rând, amintindu-ne că numele domniei sale figura deja în primul număr, din iulie 1966, al unei publicaţii emblematice, vreme de câteva decenii, pentru acest spaţiu cultural: Revista Tomis. La pagina 13 al primului număr ne întâmpina, în colţul din dreapta sus, poezia „Mânzul”, pe care o reproducem mai jos, cu tot parfumul de epocă, în chip de surpriză - „oul copilăriei” -, adresată atât autoarei sărbătorite, cât şi amatorilor de istorii literare. La mulţi ani, Sanda Ghinea!”, scrie Mădălin Roşioru, în numele colegilor, pe site-ul http://usr-dobrogea.ro.

„SĂ-ŢI RĂMÂNĂ DRAGOSTEA“ Printre volumele pe care şi-a pus semnătura se află: „Joc de umbre” (1968); „Transparentul copac” (1977); „Cărticica de la mare” (1984); „O poveste din acvariu” (1987), „Timpul dintre cuvinte” (1998) şi „Flash în ochi” (1999). În 1998, Sanda Ghinea a primit din partea Filialei Dobrogea a USR premiul pentru întreaga activitate literară, autoarea antologiei „Să-ţi rămână dragostea“, publicată la Editura „Ex Ponto“. Premiul i-a fost înmânat de către deputatul Manuela Mitrea.

Născută la 15 ianuarie 1932, Sanda Ghinea a urmat Şcoala primară şi Liceul „Mihail Kogălniceanu” în oraşul natal, Vaslui, urmând Facultatea de artă dramatică, la Iaşi şi Bucureşti (1950-1951), fără să o termine. În 1951, poeta a debutat în „Iaşul literar”, fiind colaboratoare a publicaţiilor „Iaşul literar”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Tribuna”, „Contemporanul”, „Tânărul scriitor”, „România literară”, „Tomis”.



12