Poliţiștii implicați în captura de droguri de pe litoral, anchetați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosarul COCAINA din Marea Neagră Poliţiștii implicați în captura de droguri de pe litoral, anchetați
Eveniment 11 Iulie 2019 / 13:36 3536 accesări 1 comentariu

Conducerea Poliţiei Române anunţă, joi, că a dispus ca Direcţia de Control Intern să facă verificări pentru a stabili modul de intervenţie a poliţiştilor în cazul capturii de droguri din acest an, de pe litoralul românesc, când zeci de pachete cu cocaină de o puritate rar întâlnită au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia. Din primele informații, pare că doar întâmplarea a făcut ca cei doi traficanți arestați preventiv în acest dosar să fie descoperiți, mai exact uitucenia unuia dintre ei, care a lăsat cheia de contact pe o roată a utilitarei cu care transporta pachetele cu droguri, și curiozitatea, ca să nu spunem apetitul pentru șterpelit al unuia dintre localnicii din Sarichioi, care a văzut cheia uitată, a descuiat mașina, a cotrobăit și a deschis un pachet. Când a înțeles ce ar putea fi praful din pachet, a alertat poliția din sat...

Conducerea Poliţiei Române anunţă, joi, că a dispus ca Direcţia de Control Intern să facă verificări pentru a stabili modul de intervenţie a poliţiştilor în cazul capturii de droguri din acest an, de pe litoralul românesc. În acest dosar, doi cetăţeni sârbi au fost arestaţi preventiv.

Poliţia Română precizează, joi, printr-un comunicat de presă, că prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, deţinea informaţii cu privire la o grupare infracţională organizată, specializată în traficul de droguri, care acţionează pe ruta America de Sud - Nordul Africii - Turcia- Strâmtorile Darnadele şi Bosfor - Marea Neagră, în tranzit prin statele riverane Mării Negre, cu destinaţii precum Serbia şi ţări din UE. În activitatea infracţională erau implicaţi cetăţeni români, sârbi şi spanioli, arată IGPR.

Drept urmare, în anii 2009 şi 2016, Poliţia Română, în colaborare cu DIICOT, a făcut capturi importante de droguri transportate pe această rută, respectiv 1 tonă de cocaină în 2009 şi 2,6 tone de cocaină în 2016.

"Cu privire la captura din acest an, de pe litoralul românesc, s-au făcut cercetări de către DIICOT şi Poliţia Română, care s-au soldat cu dispunerea de către instanţă a măsurii arestului preventiv pe numele a doi cetăţeni sârbi. În ce priveşte modul de acţiune anterior sesizării unităţii de parchet, conducerea Poliţiei Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcţia de Control Intern, pentru stabilirea modului de intervenţie a poliţiştilor", arată Poliţia Română, prin intermediul unui comunicat.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT din dosarul privind cocaina de la Constanţa arată că cei doi cetăţeni sârbi arestaţi au fost descoperiţi după ce unul a uitat cheia autoutilitarei încărcate cu 30 de pachete de droguri pe roată, iar martorii au descuiat vehiculul şi au alertat autorităţile.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT arată că doi cetăţeni sârbi au fost arestaţi preventiv pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Aceştia „au încărcat aprox. 30 de saci de rafie de culoare albă cu pachete de cocaină din autoutilitara Opel în autotrenul inculpatului (…), însă după ce au terminat de transferat întreaga cantitate, între cei doi s-a iscat o neînţelegere (cel mai probabil realizând că în autoutilitară era doar jumătate din cantitatea preconizată, s-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăţi, inculpaţii neştiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja satului Sf. Gheorghe) şi au transferat din nou toţi sacii cu cocaină din remorca autotrenului în autoutilitară”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, activitatea celor doi a fost surprinsă de un martor, paznic în cadrul unei firme din Sarichioi, care i-a auzit pe cei doi certându-se, în seara de 21 martie. Alţi doi martori au profitat de faptul că unul dintre cetăţenii sârbi a uitat cheia autoutilitarei Opel pe roată şi a deschis maşina, constatând că în interior se aflau aprox. 30 de saci de rafie plini cu pachete, nişte cutii de carton şi mai multe veste de salvare.

Martorii au dezlegat unul dintre saci şi au luat din el un pachet, pe care scria Cartier, după care au lăsat cheia pe roată. Apoi au tăiat pachetul într-un colţ, au constatat că acesta conţine un praf cu miros şi gust înţepător şi au anunţat organele de poliţie, care au preluat pachetul.

Rechizitoriul mai arată că cei doi sârbi au încercat să facă o manevră pentru a îngreuna depistarea drogurilor. Totodată, procurorii DIICOT mai spun că semiremorca vehiculului cu care s-au transportat drogurile a fost modificată special pentru transportul clandestin de droguri, iar cei doi cetăţeni sârbi au încărcat cocaina într-un autotren şi au schimbat pachetele dintr-un tir în altul pentru a nu fi depistate.

Pe 23 martie, unul dintre sârbi a fost găsit în Buşteni, Prahova, la volanul unui autotractor, însă în urma percheziţiei nu au fost găsite stupefiante.

„Cu ocazia punerii în aplicare a măsurii sechestrului asigurator la data de 21.05.2019, poliţia judiciară a identificat deasupra semiremorcii, în plafon, un compartiment secret format din şapte canale metalice. Existenţa acestui compartiment secret indică faptul că semiremorca a fost special modificată pentru transportul clandestin de droguri”, mai informează procurorii în document.

Pe 24 martie, a fost localizat şi cel de-al doilea cetăţean sârb în timp ce încerca să treacă frontiera la Porţile de Fier, în Mehedinţi, într-un autoturism, cu 3 cetăţeni sârbi.

Din rechizitoriu mai reiese că apărarea unuia dintre cei doi cetăţeni a invocat faptul că vehiculul condus prin ţară de unul dintre cei doi sârbi se află în Buzău, ataşând capturi video de pe Google Maps, însă, pe 20 martie, procurorii arată că aceştia au transferat în autoutilitară aprox. 30 de saci cu pachete de cocaină şi vestele de salvare ude cu care coletele fuseseră asigurate pentru a pluti în Marea Neagră.

Ancheta poliţiştilor şi a procurorilor din luna martie au dus la descoperirea a aproape o tonă de cocaină, în interiorul unei bărci de pe malul mării, în Sfântu Gheorghe. Totodată, zeci de pachete cu cocaină au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia, fiind vorba despre o cantitate ce depăşeşte 100 kg.

La momentul descoperirii, Felix Bănilă, şeful DIICOT, a anunţat că întreaga captură de aproape o tonă de cocaină urma să fie triplată, întrucât are puritate de 90% și permite combinarea cu diferite substanţe, iar valoarea totală, pe piaţa drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1336 secunde