Poloneza, a doua limbă în Anglia şi Ţara Galilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Normal, nu?!

Poloneza, a doua limbă în Anglia şi Ţara Galilor

Monden 01 Februarie 2013 / 00:00 587 accesări

RECENSĂMÂNT Britanicii care se tem de imigraţie au primit un nou motiv pentru a solicita măsuri de limitare a ei. Un sondaj a scos la iveală faptul că în 2011, poloneza era a doua cea mai vorbită limbă, după limba engleză, în Anglia şi Ţara Galilor, cu 546.000 de vorbitori, fiind urmată de punjabi şi urdu. Datele recensământului din 2011 arată că patru milioane de persoane (8%) au declarat că vorbesc ca limbă principală altă limbă decât engleza sau velşa, iar 138.000 de persoane nu vorbesc engleza deloc. Engleza sau velşa era principala limbă vorbită de 50 de milioane de persoane (92%) în vârstă de peste 3 ani, iar dintre cele opt procente care vorbesc altă limbă ca limbă principală, cele mai multe persoane vorbesc engleza la un nivel avansat. Dintre cei care utilizau altă limbă principală decât engleza, 1,7 milioane vorbeau engleza foarte bine, 1,6 milioane bine, iar 726.000 vorbeau o engleză stricată. Acesta este primul recensământ în care populaţia care declară că vorbeşte altă limbă este întrebată cât de bine vorbeşte engleza.

În Ţara Galilor, 2,9 milioane de locuitori (97%) au declarat engleza sau velşa ca limbă principală, iar alţi 562.000 (19%) au declarat că pot vorbi velşa, pe când la Londra, 1,7 milioane de rezidenţi (22%) utilizau ca limbă principală altă limbă decât engleza. Într-un top al celor mai vorbite limbi, engleza era urmată, în această ordine, de poloneză, panjabi, urdu, bengali, dialectul utilizat în statul indian Gujarat, araba, franceza, chineza, cu excepţia dialectelor mandarin şi cantonez, care se clasează pe locul 27, respectiv 40 şi portugheza. Circa 22.000 de persoane nu vorbeau nicio limbă, utilizând limbajul semnelor.

COMBATEREA EUROFOBIEI Nu toţi se tem de afluxul de străini din ţările UE. Politicieni britanici membri ai mai multor partide au lansat o campanie pentru menţinerea Marii Britanii în UE, la o săptămână după discursul în care premierul David Cameron s-a angajat să organizeze un referendum asupra acestei probleme până în 2017. Doi membri ai Guvernului, conservatorul Kenneth Clarke şi liberal-democratul Danny Alexander, precum şi fostul ministru laburist Peter Mandelson s-au alăturat iniţiativei. Grupul şi-a exprimat intenţia de ”a combate eurofobia şi a promova un program de reformă şi creştere care să servească interesul naţional britanic”. Şi Danny Alexander, secretar de Stat al Trezoreriei, a calificat ca de neînţeles dorinţa premierului de a lua înapoi unele competenţe importante de la UE. David Cameron se află sub presiunea aripii eurosceptice a partidului său şi a unei opinii majoritare favorabile unei ieşiri din UE, potrivit unor sondaje recente. Însă discursul premierului conservator a suscitat disensiuni în coaliţia guvernamentală şi a atras critici din partea partenerilor europeni şi a SUA.

Pe meleagurile noaste, publicaţia ”Gândul” a lansat campania ”Why don\'t you come over?”, prin care oferă britanicilor motive să vină în România, în replică la campania britanică ”Nu veniţi în Anglia”, menită să descurajeze românii care vor să locuiască şi să muncească în Marea Britanie. Mesajele afişelor menţionează că prinţul Charles şi-a cumpărat o casă în România, iar prinţul Harry nu a fost pozat nud în România, românii vorbesc foarte bine engleza şi este sancţionat şi aspectul femeilor din Marea Britanie…

PRIMAR EUROSCEPTIC Printre cei care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de numărul de imigranţi români şi bulgari ce ar putea sosi în Marea Britanie, anul viitor şi au îndemnat Guvernul să ia în considerare adoptarea de noi măsuri care să împiedice acest lucru este şi primarul Londrei, Boris Johnson. Intrând în puternica dezbatere cu privire la imigraţie, primarul Londrei a avertizat că pot apărea probleme semnificative la nivelul capitalei britanice după anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor, în luna decembrie. Fără să se bazeze pe cifre sau studii oficiale, britanicii avansează cifre de sute de mii de imigranţi români care aşteaptă să vină în ţara lor.



12