Proiectul privind impozitarea bacşişului a fost depus la Senat. Ce prevede

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În procedură de urgență

Proiectul privind impozitarea bacşişului a fost depus la Senat. Ce prevede

Economie 04 Septembrie 2019 / 18:38 2677 accesări
Senatorul PSD Eugen Teodorovici, ministru al Finanţelor Publice și autor al proiectului de lege privind impozitarea bacşişului: „Valoarea bacşişului încasat în acest sector este, în evaluarea noastră, între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei. Aceste ven

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, ministru al Finanţelor Publice și autor al proiectului de lege privind impozitarea bacşişului: „Valoarea bacşişului încasat în acest sector este, în evaluarea noastră, între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei. Aceste ven

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, ministru al Finanţelor Publice, a depus, la Senat, proiectul de lege privind impozitarea bacşişului încasat de la clienţi în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Proiectul de act normativ prevede completarea OUG 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu un nou articol.

Astfel, bacşişul este definit ca "orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 «Restaurante», 5630 - «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor»". Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, conform proiectului. Bacşişul încasat de la clienţi este definit în vederea evidenţierii pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia. Evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.

Actul interzice condiţionarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacşişului. Se instituie obligaţia operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conţine rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului pe care doreşte să îl ofere. Nivelul bacşişului oferit de client poate varia între 0% şi 15%. Se instituie obligaţia operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacşişului, integral salariaţilor, potrivit unui regulament intern şi de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct.

În situaţia în care plata contravalorii consumaţiei se face prin ordin de plată şi se emite factură, bacşişul se evidenţiază distinct pe aceasta. Se lasă la opţiunea operatorului economic posibilitatea marcării bacşişului pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcţie de situaţia de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacşişului este cunoscută de către emitentul bonului fiscal.

Bacşişul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.

Pentru salariat, sumele provenite din bacşiş sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.

În prezent, în România, bacşişul reprezintă o practică întâlnită frecvent, în special în domeniul restaurantelor şi barurilor, valoarea totală a sumelor de această natură plătite şi respectiv încasate fiind considerabilă", arată expunerea de motive a proiectului. Conform acestuia, valoarea bacşişului încasat în sectorul economic vizat este între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei. "Cifra de afaceri a sectorului economic vizat este semnificativă la nivelul economiei naţionale, circa 15 miliarde lei, ceea ce înseamnă că şi valoarea bacşişului încasat în acest sector este semnificativ, în evaluarea noastră între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei. Aceste venituri ale angajaţilor din sector sunt nefiscalizate", conform sursei.

Proiectul a fost înregistrat luni în procedură de urgenţă la Senat, ca prim for legislativ sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.3251 secunde