Radio Vacanţa împlineşte 40 de ani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Radio Vacanţa împlineşte 40 de ani!

Cultură 14 Iulie 2007 / 00:00 4593 accesări

În urmă cu exact 40 de ani, în luna iulie 1967, s-a auzit pentru prima dată pe unde medii, în ritmurile „Valurilor Dunării” de Ivanovici, semnalul „Aici Radio Vacanţa”. Duminică, pe data de 15 iulie, un eveniment muzical, cu o mulţime de surprize şi concursuri, dedicat constănţenilor, dar şi publicului estival, tuturor ascultătorilor de radio care preferă frecvenţa 100.1 Fm, va avea loc pe terasa Radio Vacanţa din Mamaia. Printre artiştii care vor încînta spectatorii de la malul mării se numără: Bianca Rus, Lorena, Vasi, Ozana Barabancea, Dinu Maxer şi Ispita, Simona Nae, Ilie Micolov, Trupa Reverse, June, Umbre şi Vogg, Forever. Printre partenerii media ai evenimentului se numără şi cotidianul „Telegraf”.

Radio Vacanţa - ghidul vacanţelor estivale

Evoluţia postului de radio de la malul mării a fost una de excepţie, fiind, în fiecare sezon, ghidul şi prietenul vacanţelor publicului estival. Între 1967 şi 1989, Radio Vacanţa s-a aflat sub „jurisdicţia” Redacţiei emisiunilor pentru străinătate din cadrul Radioteleviziunii Române. În toată această perioadă, studioul estival a emis pe baza unor decizii de funcţionare, reînnoite anual, iniţial din Vila nr. 27 Mamaia, iar ulterior din Vila nr.1. Din anii ’80, programele Radio Vacanţei au putut fi recepţionate şi în FM, emiţătorul de la Eforie fiind orientat astfel încît să fie asigurată o audiţie perfectă în staţiunea Neptun, din motive lesne de înţeles. În toată această perioadă, postul de radio a fost unul exclusiv turistic, acesta emiţînd atît în limba română, cît şi în germană, engleză, rusă şi franceză. Emisiunile difuzate, indiferent de limbă, erau bogate în informaţii turistice, transmisii în direct din diverse staţiuni ale litoralului, invitaţi la microfon şi concursuri cu premii (seria acestora a fost lansată în 1976, într-o emisiune specială realizată de Paul Grigoriu şi Doina Caramzulescu). Din 1983, au fost interzise transmisiunile în direct si concursurile interactive (live).

În ianuarie 1990, a fost înfiinţat Studioul Teritorial de Radio Constanţa, iar programele estivale Radio Vacanţa au fost difuzate pînă în 1993 în unde medii şi FM, în alternanţă cu programele Radio Constanţa, fiind în coordonarea Radio România Internaţional. În 1994, programele au fost coordonate de către Departamentul Informaţii, Publicistică şi Sport (DIPS) al SRR. Între anii 1990 şi 1994, programele Radio Vacanţa erau emise sub forma unor radiomagazine, atît în limba română, cît şi în limbile germană, engleză, rusă şi franceză, programul zilnic avînd o durată de cinci ore, în restul timpului fiind difuzate programele Radio Constanţa.

În perioada 1996 – 2002, la realizarea programelor Radio Constanţa au contribuit, alături de angajaţii Radio Constanţa, şi jurnalişti de la studiourile teritoriale, programele fiind difuzate pe frecvenţe separate în perioada sezonului estival şi anume, Radio Constanţa în unde medii, Radio Vacanţa în FM. În acest interval, s-a renunţat la difuzarea programelor în limbi străine, ţinînd cont de faptul că litoralul românesc nu era vizitat decît de un număr foarte scăzut (aproape simbolic) de turişti din străinătate. Începînd cu anul 1999 şi pînă în 2005 au fost înfiinţate subredacţii, la început, în toate staţiunile litoralului. În perioada 2001-2006, programele Radio Vacanţa au putut fi recepţionate şi în Delta Dunării, pînă în 2004, în FM (103,4 Mhz – Tulcea), frecvenţă cedată, în 2004, postului Radio România Cultural, iar după acest an, în unde medii, 1530 Khz – Nufărul Tulcea.

Începînd cu anul 2001, a fost înfiinţat, în Tabăra de copii Năvodari şi gestionat de către Radio Timişoara postul de radiodificare Radio Vacanţa Copiilor Năvodari, ale cărui programe au fost realizate de către copiii aflaţi în vacanţă, sub coordonarea jurnaliştilor şi tehnicienilor postului, precum şi a cadrelor didactice. Între anii 2004-2005, s-au preluat de la DW trei buletine informative, zilnic, în limba germană, dar rezultatul nu a fost, însă, cel scontat, deoarece numărul vorbitorilor de germană prezenţi pe litoral era foarte scăzut, de aprox. 20.000 - 25.000.

Începînd din această duminică, Radio Vacanţa poate fi ascultat atît pe 100.1 Fm, cît şi pe internet: www.radiovacanta.ro.



12